Nieuws

Commissaris van de Koning Cornielje kondigt vertrek aan

Clemens Cornielje.
Clemens Cornielje vertrekt op 1 februari volgend jaar als commissaris van de Koning van Gelderland. Dat heeft hij woensdag in de Statenvergadering bekendgemaakt. © Provincie Gelderland
ARNHEM - Clemens Cornielje vertrekt op 1 februari volgend jaar als commissaris van de Koning van Gelderland. Dat heeft hij woensdag in de Statenvergadering bekendgemaakt.
Cornielje is dan 60 jaar en vindt dat een mooi moment om te stoppen. Volgens Cornielje is zijn afscheid niet vanwege zijn ziekte. Bij hem werd enkele keren kanker geconstateerd.
Cornielje werd 31 augustus 2005 commissaris van de Koningin in Gelderland. Hij is bezig aan zijn derde termijn en is de langstzittende commissaris in Nederland. Cornielje was eerder voor de VVD lid van de Tweede Kamer.
De tekst gaat verder onder de video.
Commissaris van de Koning Cornielje kondigt vertrek aan
'Hoewel ik het werk nog iedere dag met heel veel plezier doe, moet je vroeg of laat plaats maken voor een opvolger. Door mijn vertrek nu aan te kondigen, kunnen de Gelderse Statenleden, samen met de minister van Binnenlandse Zaken, op zoek naar een geschikte kandidaat die op 1 februari 2019 aan de slag kan', laat Cornielje weten.
'Commissaris van de Koning is de mooiste bestuurlijke functie van Nederland. Ik ga die dan ook niet inruilen voor een andere bestuurlijke functie, maar wil ook nog niet op mijn handen gaan zitten.' Hij heeft zijn partij laten weten dat hij beschikbaar is voor het lidmaatschap van de Eerste Kamer.
Eind januari 2010 werd bij Cornielje longkanker vastgesteld, maar daar is hij van genezen. In mei 2015 werd hij getroffen door kanker in zijn linkernier. 
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl