De (on)begrijpelijke aftocht van Vitesse's succesvolste trainer ooit

ARNHEM - In juni 2016 kwam trainer Henk Fraser binnen bij Vitesse. De hoge verwachtingen maakt hij direct waar met het winnen van de KNVB-beker. Nu, bijna twee jaar na zijn aanstelling wordt de coach, vroegtijdig ontslagen.

Fraser begon vol enthousiasme aan zijn klus bij Vitesse. Bij binnenkomst wilde hij per se de play-offs halen en 'zo hoog mogelijk eindigen'. Hoewel de trainer met zenuwen begon aan zijn eerste wedstrijd bij Vitesse (en die toonde hij niet vaak), wist hij wel meteen te overtuigen. Bij Willem II werd het maar liefst 1-4. 


Foto: Omroep Gelderland

Maar al snel na zijn start kwam de trainer onder druk te staan. Na gelijke spelen tegen Excelsior, NEC en Heerenveen en nederlagen tegen Heracles, Twente en PSV kwamen de eerste wanklanken. Hoewel de coach bij zijn aanstelling had gezegd dat hij niet in het hokje van een verdedigende trainer gestopt wilde worden, liet hij zijn ploeg vaak wel reactievoetbal spelen. Dat kon ook met spelers als Rashica, Baker, Van Wolfswinkel en een stofzuiger als Marvelous Nakamba. Maar ook dit jaar was het voor de coach en Vitesse vaak moeilijk om het spel te maken, dat lukte vaak alleen tegen de grote clubs als Ajax en Feyenoord. 

Wisselwerking tussen staf en selectie

In de winterstop vorig jaar kwam de kentering. Vitesse werkte kei- en keihard op het trainingskamp in Spanje. De trainer leek zijn spelers eindelijk goed te raken. 'Dat is ook het belangrijkste', zei hij destijds. 'Er is een goede wisselwerking tussen de staf en de selectie.' En juist dat is misschien wel waar het de laatste maanden op mis ging in Arnhem. De coach gaf aan dat hij ervan baalde dat hij elke wedstrijd de selectie nog moest motiveren. 

Maar bij de eerste wedstrijd na de winterstop vorig jaar versloeg hij FC Twente met 3-1. Er volgde een serie waarin de trainer Henk Fraser duidelijk de basis legde voor het grootste succes ooit voor Vitesse. 

Bekerwinst

Na de winst op FC Twente volgde een geweldige bekerstunt tegen Feyenoord, de kampioen van dat jaar. Vitesse versloeg de Rotterdamse club met 2-0 en mocht door naar de halve finale van de KNVB-beker. Fraser liet in die wedstrijd zien dat hij wel degelijk zijn winnaarsmentaliteit kon overdragen aan zijn spelers, hij wist zijn team met zoveel passie en inzet te laten spelen dat er geen houden aan was voor de Rotterdammers. 

Foto: Broer van den Boom

Succesvolste Vitesse-trainer aller tijden

En die mentaliteit wist hij in zekere zin ook te brengen tijdens de halve finale bij Sparta (1-2 winst). Daardoor mocht Vitesse de bekerfinale spelen. En in de finale werd AZ verslagen, een prestatie van jewelste. Vitesse wist voor het eerst in 125 jaar een prijs te winnen en trainer Henk Fraser was daar erg belangrijk in. Veel supporters zeggen dat dit het succes van Van Wolfswinkel, Nakamba en Baker is geweest. Maar de trainer is hier net zo voor verantwoordelijk geweest als de wisselvallige prestaties van dit seizoen.

Foto: ANP

En naast de bekerwinst eindigde Fraser op een keurige vijfde plek in de eredivisie. Met die prestaties kun je, het spel daarbuiten gelaten, al zeggen dat de coach de beste Vitesse-trainer aller tijden is.

Nuchter en realistisch

Dit jaar wilde de trainer voortborduren op het succes en wilde de top drie aanvallen. Hij moest alleen met lede ogen aanzien hoe veel sterkhouders vertrokken. Hij kreeg er veel voor terug, maar spelers als Castaignos, Ali, Dabo en Pasveer hebben amper wat toe kunnen voegen aan het huidige team. Toen ook Rashica nog vertrok in de winter van dit jaar ging de kwaliteit van het team wel onderuit. Er werden wisselvallige prestaties gehaald en het voetbal leek soms nergens meer op. Vooral in wedstrijden tegen de kleine clubs was het vaak moeizaam.

Dat zag je ook in de Europa League. Een Vitesse dat uitblonk in wedstrijden tegen het grote Lazio, maar het was moeizaam tegen het kleine Zulte Waregem. En dat wisselvallige trok hij door in de competitie.

Vitesse-trainer Henk Fraser liep nooit weg voor de problemen. Hij wist zelf ook wel dat hij net zo verantwoordelijk was voor de matige prestaties als dat zijn team dat is. Dat gaf hij ook meerdere keren aan in interviews na de wedstrijd. Fraser liep net zo snel de polonaise als dat hij weg zou lopen voor zijn verantwoordelijkheden, dat siert de trainer ook. 

'Onbegrijpelijke uitspraken'

Wat hem minder siert was zijn uitbarsting bij de NOS, eind 2017. De trainer maakt op tv kenbaar dat hij problemen heeft met sommige mensen binnen de organisatie bij Vitesse, vooral met de Russen in de Raad van Commissarissen. Ook maakt hij met andere bewoordingen al bekend dat hij gaat vertrekken bij Vitesse. Nog voordat hij daarover een gesprek zou voeren met de directie op het trainingskamp in 2018. Supporters vonden dat onbegrijpelijk en snapten niet waarom hij dat zo publiekelijk op tv moest vertellen. Anderen noemden het een 'schijnvertoning'.

(On)begrijpelijk ontslag

In maart en april kwam Vitesse weer in zwaarder weer. De Arnhemmers haalden uit 7 wedstrijden maar 4 punten en overtuigde alleen tegen Ajax (3-2) en Feyenoord (3-1) thuis. Er werd verloren van FC Utrecht (5-1), gelijk gespeeld tegen Heracles (0-0) en verloren van Roda (0-3) en NAC (1-0). De play-offs kwamen in gevaar, helemaal omdat Vitesse nog amper het idee wekte dat er nog voetbal in zit waarmee nog gewonnen gaat worden. Wat dat betreft zat een ontslag van trainer Henk Fraser er wel aan te komen. 

Dat zag Fraser zelf ook wel aankomen, ondanks het bekersucces vorig jaar. 'Dat was toen, we zijn nu in het nu en dat telt', zei de coach na afloop de verloren wedstrijd bij NAC. De directie kondigde na die wedstrijd ook aan in gesprek te gaan en zich te beraden over de positie van Fraser.

Vijf dagen bungelen

Dat duurde alleen vijf hele dagen. De directie liet de coach in het ongewisse en liet hem bungelen. Hij mocht wel de training leidden afgelopen maandag en hoorde niks van zijn leidinggevenden. Het leek Fraser niet veel te doen, hij bleef weer koel als altijd en stond gewoon de pers te woord. 

Woensdagochtend werd hem alsnog medegedeeld dat hij alsnog moest vertrekken. Begrijpelijk gezien de resultaten en het spel, maar onbegrijpelijk dat het zolang heeft moeten duren. Supporters vragen zich af of er niet in december al ingegrepen had moeten worden na zijn NOS-uitspraken. Dat is achteraf praten, maar was het nou nodig om hem vijf dagen in onzekerheid te houden? En is het nodig om hem vier wedstrijden voor het einde de laan uit te sturen? 

Links eigenaar Chigirinksy in een skybox in Gelredome. Rechts Joost de Wit (Foto: Omroep Gelderland)

Weer zenuwen

Daar zal iedereen rondom Vitesse de komende weken een oordeel over vellen. Want de strijd om de play-offs gaat verder. Zonder Henk Fraser, met Edward Sturing. Te beginnen tegen Sparta, waar trainer Henk Fraser ongetwijfeld weer met zenuwen op de bank zit. Niet bij Vitesse, maar thuis. Want zijn toekomstig werkgever zal er alles aan moeten doen om Henk Fraser ook komend jaar weer in de eredivisie te laten zien.

Meer over dit onderwerp:
Arnhem Betaald voetbal Sport Vitesse
Deel dit artikel: