Kinderen presteren beter door lessen in de natuur op Nationale Buitenlesdag

ARNHEM - De kinderen zijn er erg blij mee en het weer is er vandaag perfect voor; de Nationale Buitenlesdag. Bijna 300 Gelderse scholen doen mee aan deze dag, waar een deel van de educatie niet in de schoolbanken gebeurt, maar buiten.

Op de Lea Dasbergschool in Arnhem doen ze ook mee. En dat vinden niet alleen de leerlingen van groep 8 erg leuk, ook andere groepen genieten zichtbaar van de educatieve spellen. Onder begeleiding van de lokale MBO-opleiding krijgen de klassen van de school vandaag allemaal een uurtje les buiten.

Frisse lucht

Het buiten leren is gezond en zorgt ook voor verbetering van de leerprestaties. Dat zeggen de initiatiefnemers van de Nationale Buitenlesdag; Jantje Beton en IVN Natuureducatie. 'Het zorgt ervoor dat de kinderen in een andere omgeving zitten en ze andere vaardigheden kunnen gebruiken. Ook voor taal en rekenen kan je buiten prima lessen maken waardoor kinderen op een andere manier kennis bijspijkeren', zegt Iris Keizer van IVN. En bovendien zitten de leerlingen dan niet in een klaslokaal, maar in de frisse lucht. 'Ze bewegen en zijn buiten, dat is gewoon gezond', zegt meester Niels van groep 8.

Genieten

En de kinderen zelf genieten nog het meest van opbouwspelletjes, tikkertje, biologie en andere leerzame vakken buiten. Ze genieten met volle teugen, ook door het lekkere weer. 'Als het miezert gaan we normaal ook nog naar buiten, alleen als het echt hard regent blijven we binnen', aldus meester Niels. Hij ziet resultaat van het buitenspelen. 'De CITO-scores zijn afgelopen jaar verbeterd en ook met rekenen, taal en programmeren zie je vooruitgang'.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Arnhem Arnhem Natuur
Deel dit artikel: