Waarom kreeg filmmaker Joris Ivens een flessenopener?

NIJMEGEN - In de volksmond staat het bekend als de 'Flessenopener'. Het kunstwerk op het Joris Ivensplein in Nijmegen. Een monument dat speciaal gemaakt werd voor de Nijmeegse filmmaker.

Elke week gaat Pieter van Eekelen voor het programma UIT met Esther op zoek naar bijzondere, mooie of opmerkelijke gebouwen of kunstwerken in onze provincie. Deze week bekijkt hij speciaal vanwege het Go Short Festival het kunstwerk op het Joris Ivensplein in Nijmegen.
Als je het over film hebt in Nijmegen, dan moet je het ook hebben over filmmaker, documentairemaker en regisseur Joris Ivens. Hij werd in 1898 geboren in het centrum van Nijmegen. Ivens heeft veel betekend voor de Nederlandse filmwereld. Pieter: 'Hij hoort dan ook in de lijst met namen zoals Bert Haanstra en Paul Verhoeven.'

Hij won de Gouden Palm in Cannes en een Gouden Leeuw in Venetië. Vanwege zijn staat van dienst werd Ivens onder meer ereburger van Nijmegen. En daarom kreeg hij ook een eigen plein in de stad, met daarop een speciaal monument voor hem.

De opdracht ging naar kunstenaar Bas Maters. Pieter: 'Hij had natuurlijk kunnen kiezen voor een camera, maar nee hij koos voor iets abstracts. Het is een stuk plaatstaal dat reikt naar de hemel. Een stuk van de plaat lijkt opengeklapt, waardoor bovenin een rond gat ontstaat. Je kunt erdoor naar de lucht en de voorbijdrijvende wolken kijken. Net als door de lens van een camera.'

Pieter ging bij het kunstwerk langs:

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Nijmegen Nijmegen Nieuws
Deel dit artikel: