Museum Het Valkhof: 2,7 miljoen nodig, anders dicht

NIJMEGEN - Museum Het Valkhof in Nijmegen moet sluiten als er geen extra geld komt om achterstallig onderhoud aan te pakken. Dat schrijft het museum in een brief aan de gemeenteraad.

Het achterstallig onderhoud betreft voornamelijk de klimaatbeheersing en de beveiliging. Als het museum dit niet aanpakt loopt het kans op de status van geregistreerd museum kwijt te raken. Als die status wordt teruggedraaid kan het museum niet langer open blijven. Er is op korte termijn 2,7 miljoen euro nodig. 

6,7 miljoen euro

'Die 2,7 miljoen is echt voor het pand', vertelt museumdirecteur Hedwig Saam. Met dat geld wordt een sluiting voorkomen. Om echt alles op de rit te krijgen is 6,7 miljoen euro nodig, waarvan het museum zelf een miljoen euro in kas heeft. 

'Het pand staat er al twintig jaar en er is nooit geld geweest om grootschalige vernieuwingen door te voeren.' Saam vindt het 'verschrikkelijk' om bij de gemeente aan te moeten kloppen voor geld. 'Maar de stad heeft er ook baat bij. Je hebt een museum nodig voor een prettige stad', vertelt ze. 

Het Valkhof was tot 2013 een van de succesvolste musea van Nederland. Daarna ging het snel bergafwaarts door forse bezuinigingen en door het zowel organisatorische als financiële wanbeleid in het museum. De directie schrijft in de brief dat de jaarlijkse subsidie met tonnen per jaar omhoog moet om duurzaam aan de toekomst te kunnen werken.

Al langer problemen

Museum het Valkhof verkeert al langer in problemen. Er zijn diverse rapporten verschenen over de financiële en organisatorische puinhoop, waarin de betrokkenen er flink van langs krijgen. Grootste problemen zijn de lage bezoekersaantallen en gebrek aan financiën. Tussen 2010 en 2015 heeft het museum ruim 350.000 euro aan subsidies moeten inleveren. In 2017 was er een tekort van ruim 900.000 euro. In vijf jaar tijd is het eigen vermogen meer dan gehalveerd en directeur Arend-Jan Weijsters is de laan uit gestuurd. Eind 2016 zegde de raad van toezicht het vertrouwen in hem op. Een rechtszaak hierover werd op het laatste moment afgewend. 

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: Omroep Gelderland

Gemeente wil niet helpen

Na het verschijnen van de kritische rapporten liet de gemeente Nijmegen al weten niet zomaar opnieuw de portemonnee te trekken. Het museum leunt zwaar op de gemeente, die het museum jaarlijks 2,1 miljoen euro per jaar verstrekt. Daarnaast stelt de provincie nog eens 1,4 miljoen euro per jaar beschikbaar. 

In de rapporten staat dat het museum minimaal acht ton en maximaal een miljoen euro aan extra subsidie nodig heeft om de broek op te houden, los van de anderhalf tot twee miljoen euro die nodig is voor groot onderhoud aan het museum. Dit bedrag is dus inmiddels al opgelopen naar 2,7 miljoen, zo stelt het museum.

Zie ook: 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Nijmegen Nijmegen
Deel dit artikel: