Komen er al wisentkalfjes?

RADIO KOOTWIJK - De kudde wisenten die in het natuurgebied bij Radio Kootwijk loopt heeft de winter goed doorstaan. Maar heeft de sinds vorig jaar zomer aanwezige jonge stier ook zijn werk gedaan?

'In september hebben we gezien dat de stier één van de koeien heeft gedekt. Een wisentkoe is 9 maanden drachtig, dus als er kalfjes komen verwachten we die pas in juni, vertelt Marinus Roseboom van de Stichting Wisent op de Veluwe.

Roseboom, ook gepensioneerd dierenarts, vertelt verder: 'We hebben gehoord van deskundigen dat bij wisenten slecht te zien is of ze daadwerkelijk drachtig zijn, dus we moeten gewoon geduld hebben. Juni is wel een normale tijd voor wisenten om kalfjes te krijgen.'

Toch blijft het nog onzeker of de 2 volwassen koeien zijn bevrucht. De stier was vorig jaar nog maar 2 jaar oud. In de natuur zijn volwassen mannelijke dieren meestal rond vier jaar geslachtsrijp. 

Hooi nog niet op

De 5 wisenten die nu in het gebied van 400 hectare lopen zijn in afgelopen maand wel bijgevoerd. Er was in die periode weinig voedsel te vinden voor de dieren en ze hoeven op de Veluwe geen onnodige honger te leiden. 'We hebben balen hooi geplaatst en daar hebben ze ook van gegeten, maar het hooi is nog niet op en dat is een goed teken. De dieren redden zichzelf dus goed', aldus Roseboom.

Excursies

De wisenten bij Radio Kootwijk lopen in een afgeschermd natuurgebied. De dieren zijn alleen te zien tijdens speciale wisentexcursies onder leiding van een getrainde gids. Op woensdag, zaterdag en zondag zijn er wekelijks excursies. In de zomermaanden zullen er ook op andere dagen excursies in het gebied zijn.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Apeldoorn Radio Kootwijk Natuur
Deel dit artikel: