Vitesse ontslaat Henk Fraser, Edward Sturing neemt taken over

ARNHEM - Vitesse heeft vier wedstrijden voor het einde van de competitie alsnog trainer Henk Fraser ontslagen. Clubicoon Edward Sturing neemt de honneurs vanaf nu waar. Woensdag stond Sturing direct voor de groep.

door Richard van der Made

De directie van Vitesse kwam, in nauwe samenspraak met de Raad van Commissarissen, woensdagochtend tot deze pijnlijke conclusie. 'Er zijn alleen maar verliezers', aldus directeur Joost de Wit. Vitesse wijst echter op de slechte resultaten van de laatste weken en ziet geen kans op snelle verbetering. Zaterdag maakte de directie na weer een nederlaag publiekelijk dat er crisisberaad zou volgen. Fraser wist nergens van. Ook maandagmiddag taste hij nog in het duister. 'Ik heb niets gehoord en weet niet wat er gaat gebeuren', sprak de geplaagde coach.

Play-offs winnen

De play-offs om Europees voetbal, wedstrijden die na de competitie op de rol staan, zijn in groot gevaar gekomen voor Vitesse. Doelstelling van de clubleiding is om die te winnen, zo liet Joost de Wit zondagmiddag nog maar eens weten. 'Die druk hoort er bij. De resultaten zijn teleurstellend', reageerde de directeur toen.

Joost de Wit in Spanje tijdens het trainingskamp met Henk Fraser

Spel ondermaats

Fraser stond al een aantal weken onder immense druk, maar zag die na zaterdag nog meer toenemen. Vitesse ging bij laagvlieger NAC Breda met 1-0 onderuit. Het spel was opnieuw onder de maat. Een week eerder werd volgens Fraser zelf 'de slechtste wedstrijd onder zijn leiding' afgewerkt. Roda won in GelreDome met 3-0. Honderden fans verlieten vroegtijdig het stadion en zwaaiden met witte zakdoekjes.

Vertrouwen

Het was de derde nederlaag in vier wedstrijden. Alleen tegen Heracles pakte Vitesse thuis een punt (0-0). Toch staat Vitesse nog zevende en dat is (net) voldoende om zich te plaatsen voor de play-offs. De clubleiding had echter te weinig vertrouwen dat Fraser die klus nog tot een succesvol einde gaat brengen nu de prestaties in een vrije val zijn gekomen.

Russische commissarissen

Na intensief beraad hakten de bewindsvoerders woensdagochtend de knoop door. Die bestaat uit de directie en de invloedrijke Raad van Commissarissen. De Russen Valery Oyf en Yevgeny Merkel hebben daar een bepalende rol op de achtergrond. Zij lieten Fraser drie dagen wachten en bungelen. Maandag leidde de coach zelfs nog de training, dinsdag was een vrije dag. 'Als ze me ontslaan, doen ze dat maar. Ik focus op mijn werk en verder is het niet zo ingewikkeld', zei Fraser.

Botsing met Rus Oyf

De eigenaar van Vitesse Alexander Chigirinsky heeft zijn landgenoten persoonlijk neergezet in de RvC. De Russische oliemagnaat is zelf zelden in Arnhem. Fraser kwam dit seizoen meerdere malen in botsing met Oyf, omdat die zich met de opstelling en het technisch beleid bemoeide. Daardoor stapte ook technisch directeur Mo Allach op, die een warme band onderhoudt met Fraser. In januari maakte de trainer zelf ook bekend zijn contract niet te willen verlengen.

Links eigenaar Chigirinksy in een skybox in Gelredome. Rechts Joost de Wit (foto Omroep Gelderland)

Edward Sturing opvolger

Edward Sturing, één van de assistenten en clubicoon van Vitesse, neemt de taken over tot het eind van dit seizoen. De Eerbeker was al drie keer interim-trainer en vanaf 2003 twee jaar hoofdtrainer van Vitesse. Sinds 2016 is hij assistent-coach.  De vraag is echter wat een schokeffect nu nog oplevert. Meestal is dat marginaal. Ook Sturing krijgt de loodzware taak mee de play-offs te winnen. Hij moet dat doen met een zwalkende selectie die momenteel niet overloopt van zelfvertrouwen.

Ook assistent-trainer Aleksandar Rankovic en fysiek- en assistent-trainer Jurgen Seegers moeten per direct weg. Joseph Oosting wordt naast trainer van de beloften aan de staf van het eerste elftal toegevoegd. Dat geldt ook voor fysiektrainer Jan van Norel.

Pikant duel Sparta

Waarschijnlijk heeft het pikante thuisduel tegen Sparta van zaterdag ook een rol gespeeld om Fraser juist nu op non-actief te zetten. Sparta is de nieuwe werkgever van Fraser en tegelijkertijd verwikkeld in een spannende degradatiestrijd. Fraser is er dus bij gebaat dat Sparta punten pakt. De inmiddels ontslagen coach gaf steeds aan dat deze situatie geen enkele rol speelt.

Bekerwinst

Fraser is de meest succesvolle coach ooit van Vitesse. Onder zijn leiding werd vorig jaar de eerste prijs in de clubhistorie binnengesleept. Vitesse won ten koste van AZ de bekerfinale. Dat leidde tot een enorm feest in Arnhem en rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal. De clubkas werd gespekt met ruim 2,5 miljoen euro. Het ontslag van Fraser telt ook daarom alleen maar verliezers.

Fraser met de KNVB beker, 30 april 2017 (foto Vitesse)

 

 

 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Betaald voetbal Vitesse
Deel dit artikel: