Gelderse doe-het-zelf-grafkist wint prijs

ARNHEM - 'In 20 minuten heb je je eigen grafkist in elkaar', zegt Cor Geijtenbeek uit Vaassen in het programma De Week van Gelderland waar hij zijn uitvinding demonstreert. De kist van Geijtenbeek is uniek omdat die minder dan 30 kilo weegt en dus als pakketje met de post kan. Geijtenbeek won deze week een uitvaartprijs met zijn doe-het-zelf-grafkist.

De Vaassenaar won 5000 euro en krijgt hulp om zijn kist op de markt te brengen. Bij de prijs werden deelnemers uitgedaagd iets te maken voor een duurzame uitvaart in 2030.

Kijk hier naar het fragment uit De Week van Gelderland (de tekst loopt door onder de video):

Onder de ingezonden uitvindingen waren verder een recyclebaar grafmonument en een composteerbare urn en bio-kisten. Drie van de tien finalisten komen uit de provincie Gelderland. Er waren 37 inzendingen. De wedstrijd is een initiatief van de uitvaartbranche, die wil verduurzamen.

Voor de kist van Geijtenbeek is minder vervoer nodig en dat zorgt voor minder CO2-uitstoot. De Vaassenaar gaat nu samenwerken met een andere deelnemer om de doe-het-zelf-kist nog duurzamer te maken. Ze willen de grafkist maken van gerecycled karton in plaats van multiplex.

Natuurbegraven

Natuurbegraven is de laatste tien jaar erg populair geworden, vooral in Gelderland. Overledenen worden dan in een natuurgebied in een biologisch afbreekbare urn of kist begraven. Omdat het gebied natuurlijk moet blijven, krijgt het graf geen gedenktekens.

Zie ook: 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Week van Gelderland
Deel dit artikel: