Nieuws

Zuivelmuseum Erve IJzerman pas in september open

De opening van het zuivelmuseum in Wapenveld is niet in mei, maar in september. De voorbereidingen vergen zo veel tijd dat de officiële opening over de zomer is getild. Waarschijnlijk gaan vanaf mei de deuren wel af en toe open voor publiek. © Omroep Gelderland
WAPENVELD - De opening van het zuivelmuseum in Wapenveld is niet in mei, maar in september. De voorbereidingen vergen zo veel tijd dat de officiële opening over de zomer is getild. Waarschijnlijk gaan vanaf mei de deuren wel af en toe open voor publiek.
Met man en macht wordt op dit moment gewerkt aan de vergunningen en het inventariseren van de collectie voor het eerste zuivelmuseum van Nederland. Twee verzamelaars stellen hun forse collectie beschikbaar om die ten toon te stellen in het nieuwe museum in Wapenveld. 
In een oude loods van de Berghuizer Papierfabriek zijn vrijwilligers bezig met het inventariseren van de collectie. Er staan al talloze items uit de Nederlandse zuivelgeschiedenis, waaronder melkkarren en melkbussen.
De tekst gaat verder onder de reportage
Zuivelmuseum Erve IJzerman pas in september open

Met zware melkbussen op de fiets

'Het idee is om te laten zien vanaf het proces van de boer tot aan de fabriek', vertelt Rob van Vliet terwijl hij een ambachtelijke ijsmachine laat zien. 'Je ziet dit soort spullen, en dan denk je wat is dit! Prachtig toch.' Als boerenzoon is het voor vrijwilliger Hendrik Jan Boer een feest der herkenning. 'Ik herinner me nog goed met van die zware melkbussen op de fiets door het land.' Vertelt hij terwijl hij op een krukje de voorwerpen één voor één fotografeert.
't wurd tied dat 't er kump.
Hendrik Jan Boer
Het museum komt in Erve IJzerman een historische boerderij uit 1898. Omroep Gelderland zond in 2014 een documentaire uit over de geschiedenis van de boerderij. Na de dood van haar laatste inwoner is de boerderij grondig gerenoveerd. De planning was om in mei de officiële opening te doen, maar er moet nog veel gebeuren. Wat Hendrik Jan betreft kan het zuivelmuseum er niet snel genoeg komen. 'T wurd tied dat 't er kump.'
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl