VIDEO: Familiegraf van 5500 jaar oud ontdekt in Tiel

ECHTELD - Bij bedrijventerrein Medel in Tiel zijn archeologen op een bijzonder graf uit de steentijd gestuit. Het verkeert in uitzonderlijk goede staat en dat maakt het 5.500 jaar oude graf uniek.

De vondst is vorig jaar al gedaan, maar werd tot nu stil gehouden. Vanaf dinsdag is het permanent te zien in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. 

Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video):

Puzzelen voor gevorderden

In het graf liggen tenminste acht personen, 'maar dat kunnen er ook zomaar 10 of 11 zijn', zegt stadsarcheoloog Ilse Schuuring van de gemeente Tiel. De wetenschappers vermoeden dat het om een familiegraf gaat, waarbij over een langere periode overleden familieleden werden bijgeplaatst.

'In het graf liggen in ieder geval de resten van twee kinderen en zes volwassenen', vertelt fysisch antropoloog Steffen Baetsen. Om hoeveel mensen het precies gaat, moet verder onderzoek uitwijzen. Baetsen noemt het puzzelen voor gevorderden.

Zo'n vijftig archeologen deden bij Medel onderzoek vanwege de uitbreiding van een bedrijvenpark. Behalve graven uit de steentijd zijn er sporen gevonden van nederzettingen. Ook zijn er 2.500 bronzen voorwerpen uit de grond gehaald, waaronder een zeldzame Romeinse zalfpot met afbeeldingen van liefdesgoden.

Waardevolle plek

De begraving stamt uit de tijd dat de mensen in kleine gemeenschappen leefden. Ze gaven hun rondtrekkende bestaan als jager-verzamelaar op en vestigden zich op een vaste plek. Daar begonnen ze op kleine schaal met het verbouwen van gewassen en het houden van dieren. Medel wordt door de archeologische vondsten inmiddels gezien als een van de meest waardevolle plekken voor het begrijpen van deze overgangsperiode in de Lage Landen.

 

 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Tiel Rivierengebied
Deel dit artikel: