De 14 bijzondere jaren van Elten

EMMERIK - Het Duitse Elten werd op 23 april 1949 aan Nederland toegewezen ter compensatie voor de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 1 augustus 1963 werd het dorp weer Duits. Buren in Europa besteedt aandacht aan deze roerige tijd.

'Elten was geen deel van een Nederlandse provincie', zegt historicus Edwin Zweers, kenner van de Eltense geschiedenis. 'Het was ook geen deel van een Nederlandse gemeente. Het was een drostambt. En het zijn voor Elten 14 bijzondere jaren geweest.'

Samenwerking

Omroep Gelderland werkt samen met L1 en het Duitse Studio47 uit Duisburg aan de serie Buren in Europa/Nachbarn in Europa. Het betreft een bijzonder grensoverschrijdend project. De komende weken maken verslaggevers van de omroepen reportages over onderwerpen die aan beide kanten van de Nederlands-Duitse grens spelen. 

Kijk hier naar het filmpje over Elten (tekst gaat verder onder de video):

24 reportages

De serie Buren in Europa omvat 24 reportages over onderwerpen, variërend van verplichte Duitse les op Achterhoekse basisscholen tot de gezamenlijke Duits-Limburgse ambulancedienst. Centraal staat hoe inwoners van het grensgebied aankijken tegen elkaar en welke rol de grens nog speelt in ons dagelijks leven.

Bekijk hier de filmpjes die al uitgezonden zijn.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Buren in Europa
Deel dit artikel: