Nieuws

Kilderse dwingt lift af in filiaal van Action

De rolstoelafhankelijke Carina Franken-Hermsen uit Kilder heeft Action overtuigd om een lift te plaatsen in het winkelpand in 's-Heerenberg. Na een lang proces, waarin ook het College voor de Rechten van de Mens een rol had, heeft de winkelketen besloten het beleid aan te passen. © REGIO8
ULFT - De rolstoelafhankelijke Carina Franken-Hermsen uit Kilder heeft Action overtuigd om een lift te plaatsen in het winkelpand in 's-Heerenberg. Na een lang proces, waarin ook het College voor de Rechten van de Mens een rol had, heeft de winkelketen besloten het beleid aan te passen.
'Het was een halfjaartje werk, maar het heeft resultaat gehad, laat een trotse Carina weten. De Kilderse is aangewezen op haar rolstoel en kon door haar handicap de Action in 's-Heerenberg niet betreden. 'De roltrap die er is, is rolstoelontoegankelijk, vertelt ze. Het gebruik van de zogenoemde rolbaan was voor eigen risico. Voor de Kilderse was dit reden om contact te zoeken met het hoofdkantoor van Action, maar dit was nog niet zo makkelijk. Met behulp van Lokaal Belang Montferland kwam ze via het College voor de Rechten van de Mens uiteindelijk in contact met de winkelketen.

Action: verre van ideaal

'Wij vinden de situatie ook verre van ideaal', laat de Action desgevraagd weten. 'Wij vinden het ook belangrijk dat onze klanten onze winkel goed kunnen bereiken.' Naar aanleiding van de klacht bij het College voor de Rechten van de Mens kwamen Carina en Action tot een akkoord. De winkelketen plaatst medio mei een lift in het winkelpand, tot grote tevredenheid van de Kilderse. 'Zoals ze van de Action ook zeiden: als je er niet mee geconfronteerd wordt dan sta je er niet bij stil', aldus Carina.
Naast het lokale succes in 's-Heerenberg heeft de actie van Carina ook een nationaal gevolg. Het gesprek met Action heeft de winkelketen ertoe bewogen het beleid aan te passen. 'We hebben inderdaad het beleid om in Nederland geen winkel meer te openen op een eerste verdieping of in een kelder als er geen lift beschikbaar is of aangelegd kan worden', bevestigt de winkelketen.