Nieuws

Actie om zwijnen van de dood te redden mislukt

HOENDERLOO - De 'zwijnendrijfjacht' van oud-raadslid Harry Voss in Hoenderloo is woensdag mislukt. Het dorp heeft overlast van enkele zwijnen die door het hek zijn gebroken. Omdat de gemeente ze wil afschieten, organiseerde Voss een drijfactie om de zwijnen terug het bos in te jagen. Maar zonder succes.
In alle vroegte knipt Harry Voss met enkele anderen een gat in het hek rond het dorp. Dat wordt het gat naar de vrijheid voor de zwijnen die anders ten dode zijn opgeschreven. Als een half uurtje later de vijftien helpers zijn aangekomen, wordt opgesplitst in twee groepen. Iedere groep neemt een kant van het bos - waar de zwijnen zich vermoedelijk in schuilhouden - voor zijn rekening.
Met stokken wordt op bomen geslagen en er worden liedjes gezongen om de dieren voor zich uit te drijven. Aanvankelijk laat geen zwijn zich zien, maar halverwege stormt er ineens een groot wild zwijn uit de begroeiing. De keiler, een mannetje, loopt rechtstreeks naar het hek, maar rent terug als hij het gat in het hek niet direct kan vinden. De drijvers kunnen het beest dan ook niet meer tegenhouden. Hij omzeilt de mensen en ontsnapt ergens anders in het dorp. De drijvers geven het op.
Vermoedelijk gaat de gemeente Apeldoorn nu proberen de dieren af te schieten. Voor oud-raadslid Harry Voss krijgt de actie nog een staartje: voor het knippen van een gat in het hek schrijft de politie een proces-verbaal uit.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl