Faalde hulpverlening bij zoon die vader neerstak?

ELSPEET - De man van 22 die afgelopen zaterdag zijn vader neerstak in Elspeet had eerder hulp moeten krijgen. Dat meent de GGZ. 'Die taak ligt bij de gemeente. Niks doen is geen optie en in strijd met de wet', zegt Rina Beers van de Federatie Opvang.

De 22-jarige man is rustig in gesprek met zijn vader als hij hem plotseling aanvalt. Hij steekt zijn vader in het hoofd, gezicht en zij. De moeder van het gezin reageert woest na het incident. Ze is niet boos op haar zoon, maar op de hulpinstanties. 

Al maanden bezig met beschermd wonen

'Vanaf september zijn we al met beschermd wonen bezig', vertelde moeder Marian eerder tegen Omroep Gelderland. Haar zoon wil naar Amersfoort, maar woont nu nog in Elspeet.

Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd
Moeder van de verdachte

'Bij de gemeente Nunspeet zeggen ze: je moet bij de gemeente Amersfoort zijn. Maar in Amersfoort zeggen ze: je moet bij de gemeente Nunspeet zijn. Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd. En dat maakt dit voorval zo ontzettend frustrerend. Dit had niet nodig hoeven zijn, je kunt er alleen haast niet tegenop werken', sprak de radeloze moeder eerder.

Vast in regelgeving

Burgemeester Breunis van de Weerd van Nunspeet is deze dinsdag op bezoek geweest bij de ouders. 'Ze waren heel dapper. Ik zag nu de emoties loskomen', vertelt hij. Van de Weerd wil dolgraag nieuwe regelgeving, waarbij hij eerder bij meerderjarigen kan ingrijpen.

'We zien dat er nieuwe wetgeving op komst is, waarin ik als burgemeester kan zeggen: u moet een pilletje slikken', zegt Van de Weerd. Nu kan hij alleen in uiterste nood bepalen om iemand te laten opnemen in een gesloten instelling. Buiten die optie kan hij enkel helpen als iemand dat zelf wil. Vaak moet het dan eerst misgaan, zoals dat nu ook het geval is.

Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video):

'Begeleiding mogelijk'

Volgens Rina Beers van de GGZ kan de gemeente wel degelijk meer doen. Zo kunnen ze besluiten om bijvoorbeeld begeleiding aan huis te geven. 'Dan kan er iedere dag iemand langskomen om hulp te bieden en goed te kijken wat er precies aan de hand is', vertelt ze.

Naast begeleiding aan huis is ook beschermd wonen een optie. 'Dat gaat via de 43 grote steden. Die kunnen iemand toegang geven tot beschermd wonen', legt Beers uit. 'Vaak zijn er wachtlijsten van meer dan een jaar.' In het geval van deze man was dat dus Amersfoort. Maar die gemeente verwees hem terug naar Nunspeet, zegt zijn moeder. 

Als een cliënt geen hulp wil, staat de kar stil
Burgemeester Van de Weerd van Nunspeet

Burgemeester Van de Weerd van Nunspeet zegt dat er wel degelijk hulp is aangeboden. 'Maar als een cliënt niet wil, staat de kar stil', benadrukt hij.

'Het ontbreekt aan kennis'

'Het ontbreekt vaak aan een goed gesprek bij de familie. Gewoon even gaan zitten. We hebben een probleem, hoe lossen we het op. Er is bij gemeenten vaak veel te weinig kennis over de geestelijke gezondheidszorg', vertelt Beers. 'Deze man is burger van Nunspeet en heeft recht op een goed onderzoek naar zijn toestand', besluit ze.

Ondertussen zit de verdachte nog vast voor het steekincident. De rechter-commissaris verlengde deze dinsdag zijn voorlopige hechtenis. Zijn vader maakt het naar omstandigheden goed en is na behandeling in het ziekenhuis inmiddels weer thuis.

Zie ook:

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Nunspeet Elspeet Politiek Zorg Nieuws
Deel dit artikel: