Kukeleku! Deze haan wil je echt niet als buurman

GROESBEEK - Lekker uitslapen was er voor de inwoners van het dorpje Grafwegen bij Groesbeek maandagochtend niet bij. Het grensdorp was het strijdtoneel van een heuse internationale hanenkraaiwedstrijd. Het hanenkraaien wordt georganiseerd door kleindiervereniging Edelras. In acht minuten tijd moeten de hanen zo vaak mogelijk kraaien.

De wedstrijd wordt dit jaar voor de veertiende keer in café Merlijn georganiseerd. Liefst 28 hanen werden ingeschreven voor deze editie. De wedstrijd is populair. Het café zat stampvol fans. Er waren zelfs zoveel mensen op 'het kraaien' afgekomen, dat de deelnemers hun hanen maar met moeite naar binnen konden krijgen.

De tekst gaat verder onder de video.

De hanen worden meegenomen in grote dozen of kratten. Allemaal zijn ze afgedekt met zware doeken. 'Om de hanen te laten geloven dat het nog donker is', vertelt een deelnemer. Eenmaal binnen wordt de doek verwijderd en heeft de haan 8 minuten de tijd om zoveel mogelijk te kraaien. Een deskundige jury telt mee.

'Ik ben toch wel een klein beetje trots'

Winnaar werd dit jaar is de lease-haan Merlijn van Niek en Willem. Mensen die zelf geen haan hebben, kunnen vlak voor de wedstrijd een haan huren. De kosten bedragen twee euro. Haan Merlijn is eigenlijk van organisator Erik Weijers. 'Ik heb nog nooit zelf gewonnen en nu heeft mijn eigen haan gewonnen maar dan als lease-haan voor een ander. Maar ik ben toch wel een klein beetje trots hoor', aldus een verbouwereerde Weijers. 

Merlijn kraaide 20 keer in 8 minuten.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Huisdieren Dieren
Deel dit artikel: