Nieuws

Het is Pasen: tijd voor een Gelders paasvoetbalelftal!

Een fijne Pasen allemaal! Speciaal voor dit feest hebben we een bijzonder Gelders 'paasvoetbalelftal' samengesteld. Geniet ervan (en van de eieren)! © ANP
ARNHEM - Een fijne Pasen allemaal! Speciaal voor dit feest hebben we een bijzonder Gelders 'paasvoetbalelftal' samengesteld. Geniet ervan (en van de eieren)!

Doelman

Op doel moet natuurlijk Mattheüs Hoop. De geboren Nijmegenaar kwam via de jeugd van PSV bij NEC terecht. Hij zou er slechts één seizoen als derde doelman blijven. Daarna vertrok hij naar RKC Waalwijk.

Verdedigers

Arnold Kruiswijk is vooral bekend vanwege twee bijzondere records: de linksback van Vitesse is de speler met de meeste doelpuntloze minuten op het hoogste niveau (hij scoorde vorig seizoen voor het eerste na 25.318 minuten) én is de maker van het snelste eigen doelpunt. Op 10 september 2006 passeerde hij als speler van FC Groningen al na 9 seconden zijn eigen doelman Bas Roorda.
Tekst gaat verder onder de foto (foto: ANP):
Ook Rens van Eijden past prima in dit elftal. De rechtsbenige centrale verdediger speelde tussen 2009 en 2016 voor NEC. In 189 wedstrijden legde hij acht ballen in het (paas)mandje. Na zeven seizoenen vertrok Van Eijden transfervrij naar AZ.
Tekst gaat verder onder de foto (foto: Broer van den Boom):
Natuurlijk mag Bert Kip in dit rijtje niet ontbreken. De verdediger stond twee seizoenen onder contract bij Vitesse. In 52 competitiewedstrijden scoorde hij zes keer.
Tekst gaat verder onder de foto (Bert Kip is de vierde van rechts op achterste rij, foto: ANP):
Michael van der Kruis completeert de viermansverdediging. De nu 38-jarige verdediger was vier seizoenen te bewonderen bij De Graafschap. Hij was in 2003/2004 de verlosser van de Doetinchemmers door in de laatste minuut de 3-2 binnen te koppen tegen Excelsior. Daardoor promoveerde De Graafschap naar de eredivisie.
Tekst gaat verder onder de foto (foto: ANP):

Middenvelders

Op het middenveld is er plaats voor twee spelers. De eerste is René Eijer. De linksbenige speler speelde vijf seizoenen voor Vitesse, maar moest in 1993 abrupt stoppen met voetballen nadat er bij hem de ziekte MS was geconstateerd. Eijer herrees (het bleek een lichte vorm en hij herstelde) en ging dat seizoen aan de slag als trainer van de Vitesse B-jeugd.
Tekst gaat verder onder de foto (foto: ANP):
Naast Eijer staat Kees van Wonderen, die zijn voetbalcarrière als 22-jarige bij NEC begon. Na drie seizoenen verliet 'Wonderboy' Nijmegen en kwam hij via NAC bij Feyenoord terecht. Na zijn loopbaan als profvoetballer ging hij als assistent-trainer aan de slag bij zijn jeugdclub VV Bennekom (uit Ede).
Tekst gaat verder onder de foto (foto: ANP)

Aanvallers

De viermansaanval bestaat als eerste uit Ralf de Haan. Het jeugdproduct van NEC speelde welgeteld één competitiewedstrijd voor de Nijmegenaren. In een wedstrijd tegen FC Twente mocht hij in de laatste minuut van de wedstrijd invallen. Toen hij vertrek naar FC Volendam kraaide er waarschijnlijk geen haan naar.
Tekst gaat verder onder de foto (Ralf de Haan is de derde van rechts op de voorste rij, foto: ANP):
Ook Rob de Kip start in de voorhoede. De nu 62-jarige aanvaller speelde precies één seizoen voor De Graafschap. Ondanks de aanwezigheid van De Kip werden de Doetinchemmers laatste in de eredivisie. Na de degradatie vertrok hij naar België.
De voorlaatste plaats in dit elftal is voor Johan Pater. De in Ede geboren aanvaller begon met voetballen bij KSV Fortissimo in zijn gemeente. Al snel werd hij gescout door Vitesse, waarna hij de jeugdopleiding daar volgde. Hij zou echter nooit een wedstrijd voor de Arnhemmers spelen. Op 15-jarige leeftijd maakte hij de overstap naar PSV. Na zijn profloopbaan voetbalde hij nog bij het Wageningse WAVV en VV Lunteren.
Maarten Paes completeert het team. Maar dat is toch één van doelmannen van NEC? Dat klopt, maar Paes begon zijn carrière ooit als spits bij Union in Nijmegen. In de C-jeugd trok hij zijn keepershandschoenen aan, waarna hij al snel in de jeugdopleiding van NEC werd opgenomen. Sinds 2016-2017 maakt hij deel uit van het eerste elftal van de Nijmegenaren. Aan het eind van dit seizoen vertrekt hij uit Nijmegen. 
Tekst gaat verder onder de foto (foto: Broer van den Boom):

Coach

Fred Kruijs staat voor deze paasgroep. De geboren Zevenaarder debuteerde als zestienjarige in het eerste elftal van De Graafschap en zou tot zijn 23ste in Doetinchem spelen. Door een knieblessure kwam er al op 28-jarige leeftijd een einde aan zijn voetbalcarrière. Daarna coachte hij wel onder andere amateurvereniging O.B.W. uit Zevenaar.

Supporter

Natuurlijk kan Geert Derks a.k.a. 'Opa Kip' niet in dit rijtje ontbreken. De supporter bezoekt zijn Groesbeekse club Achilles'29 tegenwoordig in de Tweede Divisie.
Foto: Omroep Gelderland
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl