Nieuws

Ophokplicht in deel Gelderland opgeschort: boeren blij

Een deel van de ophokplicht voor pluimvee is vrijdag opgeschort. Hierdoor mogen tienduizenden kippen voor het eerst sinds 16 weken weer naar buiten. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Een deel van de ophokplicht voor pluimvee is vrijdag opgeschort. Hierdoor mogen tienduizenden kippen voor het eerst sinds 16 weken weer naar buiten.
Zo ook bij pluimveehouder Frank Wegdam uit Lochem. Om klokslag 10.00 uur draaide hij de knop om waarmee de rolluiken naar buiten langzaam open gaan. 'De kippen zijn nogal schuw, het gaat niet zoals bij koeien die als een gek in de wei gaan springen.' Langzaam verschijnen er snaveltjes uit de schuur. Voor het eerst sinds 16 weken hebben de kippen zonlicht. 
De tekst gaat verder onder de video: 
Ophokplicht in deel Gelderland opgeschort: boeren blij

Niet alle kippen buiten

De ophokplicht werd op 8 december 2017 ingesteld vanwege een vogelgriepbesmetting in Biddinghuizen en het risico op meer besmettingen. Pluimvee in het oostelijk deel van Overijssel en Gelderland, Oost-Brabant en Limburg mag vanaf vrijdag weer naar buiten. De Veluwe, regio Arnhem/Nijmegen en het Rivierengebied mogen pluimvee nog niet naar buiten doen. 

Scharreleiren

Op vrijdag 30 maart verloopt ook de wettelijke periode van 16 weken waarin eieren ondanks een ophokplicht als vrije uitloopei verkocht mogen worden. Voor grote delen van Gelderland geldt dat dus niet en mogen de eieren alleen maar verkocht worden als scharreleieren. 'Deze eieren zijn 1 of 2 cent minder waard, maar als je bijvoorbeeld 80.000 eieren hebt dan word je daar niet heel vrolijk van,' zegt Wegdam. 
In april wordt bekeken of in de overige delen van Gelderland de kippen naar buiten kunnen. 
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl