Nieuws

Bodem Paleis Het Loo ligt vol met archeologische schatten

APELDOORN - Romeinse munten, eeuwenoud aardewerk en graven uit de middeleeuwen zijn al gevonden bij de archeologische opgravingen bij Paleis Het Loo in Apeldoorn. Het voorplein van het gebouw wordt tot 10 meter diep afgegraven voor een ondergrondse uitbreiding en is nu het domein van archeologen.
'Het onderzoek gaat goed. we werken achter de graafmachines aan', vertelt archeoloog Martin Schabbink. 'En we moeten opschieten, want na ons komen ook meteen weer machines. We werken in de tussenruimte.'
Ook verslaggever Marvin Hop was dinsdagochtend bij de werkzaamheden aanwezig. 'Het is ongelofelijk. Het gaat om een terrein van twee voetbalvelden groot. Het is een gigantische bouwput', vertelt hij op Radio Gelderland:

Graven uit de middeleeuwen

'We vinden dingen uit allerlei verschillende periodes', zegt Schabbink. 'Het varieert van hele oude leidingen van een fontein tot middeleeuwse graven. Het gaat om drie graven. Ook lagen daar prachtige gekleurde kralenkettingen in.'
Publiek kan de opgravingen bekijken vanaf het dak van het paleis. Het dak en de tuinen zijn sinds afgelopen weekend weer geopend. Paleis Het Loo gaat in 2021 weer open.
Archeologische vondsten bij Paleis 't Loo in Apeldoorn
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!