Nieuws

VIDEO: Eieren zoeken met drones

Een kievit.
Acht Gelderse dronepiloten nemen het eieren zoeken dit jaar wel heel serieus. Ze gebruiken hun onbemande vliegtuigjes om met warmtecamera's zoveel mogelijk nesten van weidevogels op te sporen. Bij gevonden nesten van kwetsbare soorten als de grutto, tureluur en de kievit worden paaltjes geplaatst. Dit moet voorkomen dat die worden vernietigd door landbouwmachines. © Omroep Gelderland
NIJKERK - Acht Gelderse dronepiloten nemen het eieren zoeken dit jaar wel heel serieus. Ze gebruiken hun onbemande vliegtuigjes om met warmtecamera's zoveel mogelijk nesten van weidevogels op te sporen. Bij gevonden nesten van kwetsbare soorten als de grutto, tureluur en de kievit worden paaltjes geplaatst. Dit moet voorkomen dat die worden vernietigd door landbouwmachines.
Tekst loopt door onder de video
Bron: Peter van den Brandhof

Veenweidegebied

In de polder Arkemheen bij Nijkerk zijn deze maatregelen niet nodig. Hier wordt alles gedaan om het de weidevogels zo goed mogelijk naar de zin te maken. Zo is de waterstand drastisch verhoogd en wordt er tot aan de zomer niet gemaaid. Een deel van de polder geldt als rustgebied voor de vogels. De maatregelen hebben effect, ziet BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink als hij met vogelaar Jelle de Jong het natuurgebied bezoekt.

Baltsen

Overal in het gebied zijn grutto's en kieviten momenteel bezig met hun paringsdans. De grutto-mannetjes verdedigen hun territorium en proberen met hun witte ondervleugels andere mannetjes te imponeren. Aan de vrouwtjes laten ze zo zien hoe mooi ze zijn.

Vossenjacht

Arkemheen is een van de oudste polders van ons land. Ook in het Natura-2000 gebied zijn de vogels nog lang niet altijd veilig. Jelle de Jong vertelt dat vooral vossen hier een grote bedreiging voor de vogels vormen. Vossen eten zowel de jongen als de eieren op. Veel jonge vogels hebben het vorig jaar dan ook niet overleefd. Om de kansen van de vogels dit jaar te vergroten, is om een deel van de polder een afrastering met stroomdraad geplaatst. Die moet de vossen op afstand houden.

Kievitseieren zoeken

Al op 14 maart werd in Zuid-Holland het eerste kievitsei van dit jaar gevonden. Een dag later werd het eerste Gelderse ei gevonden, op een maisakker nabij Delwijnen. Toch zitten volgens De Jong nog lang niet alle kieviten op eieren. De eieren worden tot in juni gelegd. Kieviten leggen meestal vier eieren per keer. Na een broedperiode van 28 dagen kruipen de jongeren uit het ei. Ze worden niet gevoed door hun ouders, maar moeten meteen hun eigen maaltje bij elkaar scharrelen. Volwassen kieviten zijn meesters in het verdedigen van hun nest. Ze doen dit zo fanatiek dat andere soorten graag in de buurt van de kievit broeden.
Het vinden van het eerste kievitsei is een eeuwenoude traditie. Het ei staat symbool voor het begin van het voorjaar. Sinds 2015 is het rapen van kievitseieren verboden.
BuitenGewoon Radio is iedere zondagochtend te beluisteren tussen 7.00 en 10.00 uur in het programma Zin In Zondag op Radio Gelderland. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!