Nieuws

Leveren 10.000.000 bomen Apeldoorn een prijs op?

APELDOORN - De vakjury van de European City of Trees 2018 komt vrijdag kijken waarom Apeldoorn de prestigieuze bomenprijs voor Europese steden zou moeten winnen. Apeldoorn heeft de nominatie vooral aan één man te danken: bomengoeroe Anton Dekker werkt er al 49 jaar als boomverzorger én is de bedenker van de bomenbunker, een van de troefkaarten op weg naar de prijs.
Van welke kant je ook Apeldoorn in komt rijden, het is er altijd groen. 'De Groene mal', zo noemen ze dat in het kantoor van waaruit de boomverzorgers werken. Bij ieder nieuwbouwproject zorgen de ambtenaren van de groenafdeling ervoor dat de bomen er blijven staan.

10 miljoen bomen

Apeldoorn heeft zo'n 10 miljoen bomen. Daarvan heeft de gemeente er zo'n 70.000 in beheer. Gigantische aantallen, al praten de groenambtenaren liever over kwaliteit dan over kwantiteit.
De stad heeft zo'n 5000 bomen aangewezen als monument. Die bomen staan bij particulieren of op gemeentelijke groen en daar is de stad heel zuinig op. Eén van die bomen is de lindeboom naast de brandweerkazerne in Ugchelen. De boom is zeker 300 jaar oud en heeft een doorsnee van 6,5 meter. 'Dit is mijn lievelingsboom', zegt Anton Dekker. 'Als de mens zich er vanaf nu niet meer mee bemoeit, staat die boom er over 300 jaar zeker nog.' 

Bomenbunker

Dekker is niet zomaar een ambtenaar. Hij is de man achter de bomenbunker. Een boom heeft onder de grond ongeveer net zoveel ruimte als boven de grond, maar dat is in de binnenstad vaak lastig. Dekker bedacht de bomenbunker en mocht ermee experimenteren. Het idee is een ondergrondse bunker waar de boom alle ruimte krijgt om te groeien. 'Boven de grond zie je er niks van, behalve dat de bomen die in een bunker staan vele malen beter groeien dan die zonder bunker', legt Dekker uit. 
Boombunker.
De vakjury van de European City of Trees 2018 komt vrijdag kijken waarom Apeldoorn de prestigieuze bomenprijs voor Europese steden zou moeten winnen. Apeldoorn heeft de nominatie vooral aan één man te danken: bomengoeroe Anton Dekker werkt er al 49 jaar als boomverzorger én is de bedenker van de bomenbunker, een van de troefkaarten op weg naar de prijs. © gemeente Apeldoorn
Collega Ernst Jan Mulderij is trots op het succes van de bunker. 'Vanuit de hele wereld komen ze naar onze stad om de bunkers en bomen te bekijken. Afgelopen week was er nog een bus met Finnen.' Goedkoop zijn de bunkers niet. 'Zo'n 20.000 euro per bunker, maar dan heb je ook geen omkijken meer naar de bomen als de straat een keer open moet', benadrukt Mulderij.

Bomen in plaats van hoogspanningsmasten

De heren hopen dat de jury ook oog heeft voor Park Zuid. De hoogspanningsmasten in Apeldoorn Zuid hebben plaats gemaakt voor een enorm nieuw park, dat deels is aangeplant voor de studenten van groenopleiding Helicon. 'In dit park staan alle bomen die de studenten moeten leren snoeien.'
Toch kijkt Dekker vooral uit naar hoe de bomen verderop in het park gaan groeien de komende jaren. 'Aan deze bomen doen we niks, ze mogen groeien hoe ze willen.' Dekker kan ze binnenkort in zijn vrije tijd gaan bekijken, want in mei gaat hij met pensioen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!