Ede pakt 'lekkende' vuilnisbelt aan; gebied maandenlang op slot

WEKEROM - De gemeente Ede gaat de lekkage van vervuild water uit de voormalige vuilnisbelt De Bult naast natuurgebied het Wekeromse Zand zo snel mogelijk aanpakken. De gemeente stelde eerder na een controle dat er niets aan de hand was met het gebied.

Wel had de gemeente Ede geconstateerd dat er scheuren in de afdeklaag zaten. Die zouden worden hersteld. De gemeente benadrukte dat er geen gevaar voor de volksgezondheid is.

Op de belt is in de vorige eeuw allerlei afval gestort, waaronder verfresten en verpakkingen van schoonmaakmiddelen. De stortplaats is begin deze eeuw afgedekt. Het is nu een recreatieheuvel met wandel- en fietsroutes.

Zie ook: Zorgen over 'lekkende' vuilnisbelt

Omwonenden toonden in de afgelopen maanden aan dat de afdeklaag van de voormalige vuilstortplaats op de Veluwe steeds verder scheurde en dat daar vervuild water doorheen lekte. Nu een door de gemeente ingehuurd ingenieursbureau dat bevestigt, gaat het gebied meteen op slot, liet de gemeente donderdag weten.

Geen gevaar

Volgens de onderzoekers heeft het lekkende water uit de belt geen gevaar opgeleverd voor bezoekers, maar het grondwater bij het natuurgebied is wel vervuild. De afdeklaag van De Bult is ernstig afgesleten, onder andere door graven van wilde zwijnen.

Ede gaat de laag nu veel dikker maken, zodat er geen vervuild water meer kan ontsnappen. Ondertussen heeft extra grondwateronderzoek plaats. Het gebied blijft maandenlang afgesloten. Toeristische routes worden omgeleid.

 

 

 

 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Ede
Deel dit artikel: