Nieuws

Mogelijk meer asielzoekers voor Harderwijk door sluiting opvang Zeewolde

Het asielzoekerscentrum in Harderwijk krijgt er veel meer bewoners bij, als het aan burgemeester Gorter van Zeewolde ligt. Dat schrijft hij aan de raad van de Flevolandse gemeente. © Omroep Gelderland / Archief
HARDERWIJK - Het asielzoekerscentrum in Harderwijk krijgt er veel meer bewoners bij, als het aan burgemeester Gorter van Zeewolde ligt. Dat schrijft hij aan de raad van de Flevolandse gemeente.
Aanleiding is een bericht van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) dat 11 opvanglocaties in Nederland gaan sluiten, waaronder Zeewolde en Nijmegen (Stieltjesstraat).
Burgemeester Gorter heeft er bij het COA op aangedrongen om de asielzoekers in Zeewolde over te plaatsen naar Harderwijk. Volgens hem is dat goed voor de bewoners die onder medische behandeling staan in onder andere Ziekenhuis St Jansdal. Ook is er een internationale school in Harderwijk waar veel vluchtelingenkinderen naar toe gaan.
In Harderwijk is op het voormalig kazerneterrein Noord-Kranenburg sinds begin oktober 2016 een tijdelijk asielzoekerscentrum. Daar is plek voor 400 bewoners. Op ten duur moeten er daar nog 400 bijkomen. Volgens het COA verblijven In het azc Harderwijk 'gezinnen en alleenreizende mannen en vrouwen van verschillende nationaliteiten en leeftijden'.
Volgens de gemeente Zeewolde heeft het COA toegezegd hiervoor haar best te doen. Wanneer de locatie in Zeewolde definitief sluit, is nog niet bekend. Ook is niet duidelijk hoeveel van de bewoners dan naar Harderwijk vertrekken. Zeewolde heeft plek voor 600 asielzoekers.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl