Nieuws

20 miljoen vierkante meter asbest op daken in Gelderland

Zo'n 150.000 gebouwen in Gelderland hebben nog asbest op hun dak liggen. Dat blijkt uit een inventarisatie van de provincie. Het gaat om ruim 20 miljoen vierkante meter dakoppervlak. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Zo'n 150.000 gebouwen in Gelderland hebben nog asbest op hun dak liggen. Dat blijkt uit een inventarisatie van de provincie. Het gaat om ruim 20 miljoen vierkante meter dakoppervlak.
Al dat asbest moet opgeruimd zijn in 2024. 'Dat gaan we alleen halen als we hier met zijn allen samen aan werken', zegt gedeputeerde Bea Schouten. 'Door de inventarisatie krijgen we een beter beeld van wat ons nog te doen staat. De klus is groot, maar met deze informatie kunnen we doelgroepen beter in kaart brengen.'

80 procent op platteland

Het grote merendeel van de asbestdaken ligt op het platteland, zo'n 80 procent. De Achterhoek springt er uit; daar gaat het om 7,7 miljoen vierkante meter dakoppervlak. Daarna volgen het Rivierengebied met 4 miljoen vierkante meter en de Vallei met 3,8 miljoen vierkante meter. 
De inventarisatie is gedaan met behulp van luchtfoto's en straatbeelden. Ook deden experts steekproeven. De cijfers moeten gemeenten houvast bieden zodat ze gerichter aan de slag kunnen gaan.
De provincie heeft vier miljoen euro uitgetrokken om het saneren van daken te versnellen. Het is de vraag of dat genoeg is. 

Zie ook:

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl