Proef met waterstofbussen van de baan

ARNHEM - De proef om vier waterstofbussen te laten rijden in de dienstregeling op de Veluwe, lijkt van de baan. De provincie heeft een subsidieaanvraag van het Arnhemse bedrijf HyMove afgewezen, omdat het de financiële risico's te groot vindt.

Volgens de provincie is er geen sluitende begroting voor het plan. Er is ruim 1 miljoen nodig voor de proef. Zonder steun van de provincie, kan het project niet doorgaan. HyMove, dat de waterstofbussen wil kopen, heeft Provinciale Staten gevraagd te kijken of de plannen toch kunnen worden gerealiseerd. Het idee is dat vervoerder Syntus, die nu het openbaar vervoer op de Veluwe verzorgt, de bussen zou leasen en inzetten in de dienstregeling. 

Ook kan de provincie geen zekerheid geven over de inzet van de bussen na december 2020, als de concessie voor het openbaar vervoer op de Veluwe is afgelopen. Dat zou een voorwaarde zijn om het plan, afgezien van een eventuele provinciale bijdrage, verder te financieren.

Provinciale Staten praat over het onderwerp

Het OV wordt binnenkort opnieuw aanbesteed en dat levert mogelijk een nieuwe vervoerder op. Een van de uitgangspunten bij de aanbesteding is dat alle bussen in het OV vanaf 2030 emissieloos, dus zonder schadelijke uitstoot, moeten rondrijden. Waterstofbussen wordt als een van de mogelijkheden genoemd.

Provinciale Staten praat vandaag over de uitgangspunten voor het openbaar vervoer.

Zie ook: Ontwikkeling 'Arnhemse' waterstofbus stagneert

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Arnhem
Deel dit artikel: