Werken de 200 jaar oude sluizen nog?

ASPEREN - Ze zijn al meer dan 200 jaar oud. Maar doen ze het ook nog? De waaiersluizen in Asperen zijn al zes jaar niet meer dichtgegaan. Volgens het waterschap hoog tijd om ze te testen.

Het is een prachtig gezicht in de vroege morgen. De Linge meandert, de zon probeert de mist te verslaan maar heeft het daar zo voor 9.00 uur erg moeilijk mee. 

'Waaiersluizen zijn speciale sluizen', vertelt Jelmer Krom van het waterschap. 'Het mooie eraan is dat ze ook tijdens stroming dicht kunnen.' Op de boot van het waterschap krijgen zo'n tien mannen een korte briefing. De sluizen moeten getest worden. Krom: 'We kijken of het mechanisme nog werkt. De sluizen zijn al lang niet gebruikt en dan kan het zijn dat het mechanisme niet meer werkt.'

Net niet dicht

Het is geen sinecure, zo'n controle van de sluizen. Wie denkt dat alles automatisch gaat en je alleen maar even een knopje hoeft in te drukken, komt bedrogen uit. Het betere handwerk komt eraan te pas. Toch lukt het om het mechanisme in werking te stellen.

Maar helemaal gaan de sluizen niet dicht. Toch is dat niet erg, zegt het waterschap: 'Deze test was echt puur voor het mechanisme bedoeld. Dat werkt. De deuren zijn grotendeels gesloten er is alleen nog een kleine kier. Waarschijnlijk komt dat omdat er nog wat vuil tussen de scharnieren zit. Als het echt nodig is, is dat zo weg en kan de deur alsnog dicht.'

Verdedigingslinie 

De sluizen maken deel uit van de Hollandse Waterlinie, die 200 jaar geleden werd gebouwd door Gelderlanders. Het was een militaire verdedigingslinie voor Nederland. Hiermee konden grote stukken land onder water worden gezet om de vijand tegen te houden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de linie voor het laatst gebruikt. 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Lingewaal Lingewaal
Deel dit artikel: