Nieuws

Goede Vrijdag, een vrije dag of niet?

Hoe zit het met Goede Vrijdag? Het is een officiële feestdag, maar er zijn scholen waar de kinderen gewoon les krijgen. © Pixabay
ARNHEM - Hoe zit het met Goede Vrijdag? Het is een officiële feestdag, maar er zijn scholen waar de kinderen gewoon les krijgen.
Vrijdag 30 maart is het Goede Vrijdag, de vrijdag voor Pasen, waarop christenen de kruisiging en dood van Jezus Christus herdenken.
En hoewel het een officiële feestdag is, is het geen verplichte vrije dag. Als u in loondienst bent, bijvoorbeeld bij een bedrijf of de overheid, heeft u grote kans dat u gewoon moet werken. Twijfelt u of u vrij bent? Vraag het uw baas of kijk in uw contact of cao wat er daarover in staat.
Veel overheidsinstellingen zoals gemeentehuizen zijn dicht. Het gemeentehuis van Nijmegen en het provinciehuis zijn wel open, zo wordt ons gemeld.
Winkels zijn gewoon open. De Winkeltijdenwet verplicht wel om de winkel om 19.00 uur te sluiten. En natuurlijk is daar weer een uitzondering op, want de gemeente mag toestemming geven om op Goede Vrijdag toch na 19.00 uur open te zijn. 

Vrij op Goede Vrijdag is niet vanzelfsprekend

'Scholen zijn bijna altijd gesloten op Goede Vrijdag', meldt de Rijksoverheid op de website. Wel is het advies om nog even te controleren bij de school of dat ook echt zo is, want zo vanzelfsprekend is het niet dat scholen dicht zijn op Goede Vrijdag, blijkt uit een belronde. 

Vrij met Suikerfeest of op Goede Vrijdag

'Scholen regelen dat zelf met hun medezeggenschapsraad of ze op Goede Vrijdag vrij zijn of niet', zegt Nanja Stam van de onderwijskoepel De Basis Fluvius in Arnhem met 35 aangesloten basisscholen. 'Het is vaak de keus, of met Suikerfeest of met Goede Vrijdag vrij.'
Hogeschool Arnhem Nijmegen, de Christelijke Hogeschool Ede, de Radboud Universiteit in Nijmegen en de universiteit in Wageningen (WUR) zijn dicht (alhoewel de onderzoeksinstituten van de WUR wel open zijn). 
De middelbare scholen geven een verschillend beeld. Zo is het Agnieten College Wezep dicht, maar gaan de lessen van het Cambium College Zaltbommel wel gewoon door. Het Christelijke College Schaersvoorde in Aalten is dit jaar dicht op Goede Vrijdag. 'Volgend jaar hebben we wel lessen op Goede Vrijdag en duurt de meivakantie twee weken, omdat dat beter uitkomt.' 
Heb of ken je bijzondere verhalen rond werken en vrij zijn op Goede Vrijdag? Dan willen we je graag spreken. Stuur je verhaal en telefoonnummer naar omroep@gld.nl 
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl