'Pianostemmer die dominee mishandelde kondigde zijn daad aan'

De pianostemmer uit Tricht die wordt verdacht van poging tot moord dan wel doodslag op dominee Ebi Wassenaar in Rhenoy, sloeg haar met een hamer op haar hoofd. Hij kondigde zijn actie aan. Dat heeft de officier van justitie gezegd in een zogenoemde pro-formazitting voor de rechtbank in Arnhem.

De verdachte zou, aldus de officier van justitie, in de maanden voorafgaand aan de mishandeling op 21 november vorig jaar tot 6 keer toe tegen een familielid hebben gezegd, dat als hij iemand met een hamer zou slaan hij dan naar de gevangenis zou gaan en geen zorgen meer zou hebben. 

Dominee Wassenaar was bij de zitting aanwezig en volgde de zaak in een rolstoel. Ze maakt het naar omstandigheden redelijk. De pianostemmer was er ook. 

Man kan zich niets herinneren

De pianostemmer kan zich niets meer herinneren, maar volgens justitie ontkent hij soms dat hij de dominee iets aangedaan zou hebben. Nadat hij Wassenaar had verwond, ging de Trichtenaar naar het huis van een tante. Hij vertelde daar wat hij deed en zou 'mijn is leven is over' hebben gezegd. 

De hamer waarmee de man heeft geslagen, is nog steeds spoorloos.

Hersenbloeding

De advocaat van de pianostemmer zei dat zijn cliënt meewerkt aan onderzoeken, waaronder naar zijn persoonlijkheid. De man zou wakker zijn geworden in het ziekenhuis, nadat hij daar in een ambulance naar toe was gebracht. Dominee Wassenaar liep bij de mishandeling op 21 november vorig jaar een hersenbloeding op en is halfzijdig verlamd.

Op de dag van de mishandeling had Wassenaar een afspraak met de pianostemmer (50) uit Tricht. Omdat die afspraak zo lang duurde, ging de huisgenote van de dominee kijken. De huisgenote vond het slachtoffer (64) in een plas bloed.

De politie verleende korte tijd later eerste hulp aan een man in Wadenoijen, 18 kilometer van Rhenoy. Het bleek de pianostemmer te zijn. Hij had een hartaanval gehad en lag een maand in coma. Terwijl de agenten de man reanimeerden, hoorden ze dat het om de man ging die in Rhenoy werd gezocht. 

Tekst gaat verder onder de video:

 

Zaak nog niet behandeld

De zaak moet nog inhoudelijk worden behandeld door de rechtbank in Arnhem. Wanneer een verdachte de maximale tijd in voorarrest heeft doorgebracht, moet die voor de rechter verschijnen. Is het onderzoek nog niet afgerond, dan komt er een pro-formazitting; de officier van justitie presenteert de stand van zaken van het onderzoek en vertelt waarvan de verdachte wordt verdacht.

De rechtbank heeft bepaald dat op 19 juni een nieuwe pro-formazitting komt. In de tussentijd worden de dominee en de tante van de verdachte gehoord. Ook wordt aanvullend onderzoek naar de computer van de verdachte gedaan.

Zie ook: 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: