'Strafeis had wel wat hoger gemogen', zeggen Ronnie en Jasper

ARNHEM - Het mishandelde stel Ronnie en Jasper vindt de strafeis tegen de jongens door wie ze zijn mishandeld aan de lage kant. 'Als je kijkt naar het letsel van Ronnie had de straf wel wat hoger gemogen', aldus Jasper.

Ronnie zijn tanden zijn eruit geslagen. Hij zegt zelf dat dit met een betonschaar gebeurde. Hij is dan ook teleurgesteld dat het OM dit niet bewezen acht: 'het valt me heel erg tegen dat ze zeggen dat het niet bewezen kan worden, dat valt zwaar.' Het OM zegt dat er voldoende bewijs is dat de verdachten een betonschaar bij zich hadden, maar het kan niet bewezen worden dat deze ook gebruikt is. 

Het homostel Ronnie en Jasper werd 2 april vorig jaar op de Nelson Mandelabrug in Arnhem mishandeld na een avondje stappen. De zaak trok ook in het buitenland veel aandacht, omdat de mannen zeiden dat ze aangevallen werden omdat ze hand in hand liepen. Bekende en onbekende mensen lieten zich demonstratief hand in hand fotograferen.

De tekst gaat verder onder de video:

'Officier beïnvloed door hype'

De advocaat van de verdachten, Gerald Roethof, vindt dat de Officier van Justitie zich veel te veel heeft laten leiden door alle media-aandacht. Ook vindt hij dat er te weinig aandacht is voor het feit dat Ronnie en Jasper in zijn ogen de eerste klap uitdeelden. 'De officier heeft zich teveel laten leiden door de hype die door de aangevers gecreëerd is. Hij zegt ook dat hij heeft meegenomen dat het om mogelijk homogerelateerd geweld gaat, maar dat dit niet zeker is.' 

Roethof zegt dat het feit dat Ronnie en Jasper hand in hand liepen geen rol heeft gespeeld. 'Het gaat om ordinair uitgaansgeweld. Homohaat is niet apart ten laste gelegd, maar wordt wel via een U-bocht meegenomen in de strafmaat. Dat kan ik niet plaatsen.'

Advocaat Gerald Roethof: 

 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Deel dit artikel: