Nieuws

Asbestverwijdering Knorhof is megaoperatie

ERICHEM - Tonnen met mogelijk asbesthoudend puin worden op het terrein van voormalig varkensbedrijf De Knorhof in Erichem verwerkt. Bij de brand van vorig jaar zomer kwamen 20.000 varkens om, maar ook kwam er een grote hoeveelheid asbest vrij.
Een deel van de kankerverwekkende stof werd eerder al opgeruimd, maar nu wordt een grote hoeveelheid puin verwerkt. Volgens opzichter Nick Poos van de asbestverwerker gaan de werkzaamheden een paar weken duren. Het puin wordt gescheiden en op asbest gecontroleerd.
Het is de bedoeling dat alleen het puin dat met asbest is vervuild, wordt afgevoerd naar een asbestopslag. Het andere puin kan worden hergebruikt. Volgens Poos lag er eerst een plan van een andere aannemer om al het puin als asbesthoudend te bestempelen. 'Dat zagen wij natuurlijk niet zitten, want dan zitten met een paar jaar alle asbest-storten vol.'
Zelfs de mest die op het terrein lag, is gezeefd op asbest voordat het werd afgevoerd. Volgens Poos worden er telkens metingen verricht om te kijken of er ook asbestdeeltje in de omgeving vrijkomen. Tot nu toe is volgens hem geen asbest in de lucht aangetroffen tijdens de werkzaamheden.

Zie ook:

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl