'Jasper sloeg als eerste', zeggen verdachten mishandeling homo's

De vier jongens die worden verdacht van de mishandeling van het Arnhemse homostel Ronnie en Jasper zeggen dat Jasper als eerste sloeg. Dat verklaarden de advocaten tijdens een schorsing.

UPDATE: Werkstraffen geëist voor mishandeling homo's

De zaak wordt achter gesloten deuren behandeld, omdat de verdachten tijdens de vechtpartij minderjarig waren.

Ronnie en Jasper werden 2 april vorig jaar op de Nelson Mandelabrug in Arnhem mishandeld na een avondje stappen. De zaak trok ook in het buitenland veel aandacht, omdat de mannen zeiden dat ze aangevallen werden omdat ze hand in hand liepen. Bekende en onbekende mensen lieten zich demonstratief hand in hand fotograferen.

Volgens Ronnie en Jasper zijn ze geslagen met een betonschaar. Ronnie raakte zijn voortanden kwijt. De betonschaar is nooit teruggevonden. Het werd Ronnie tijdens de zitting even te veel; hij liep huilend weg. 'Het is heftig. De jongens liegen echt heel veel', vertelt Jasper.

'Met de vuist, niet met betonschaar'

Advocaat Gerald Roethof verdedigt een jongen van 17 die ervan wordt verdacht dat hij bij Ronnie de tanden uit zijn mond heeft geslagen. Hij ontkent dat er sprake was van een betonschaar.

'Ik heb mijn cliënt laten observeren door een wereldkampioen kickboksen en die zegt dat hij erg explosief kan slaan.' Volgens Roethof staat vast dat de jongen met de vuist tanden uit Ronnies mond heeft geslagen en dat er geen betonschaar is gebruikt.

'Geen homoscheldwoorden'

Volgens Roethof zijn de mannen niet mishandeld omdat ze homo zijn. 'Er zijn geen homoscheldwoorden gebruikt; alleen "flikker op!" in de betekenis van "ga weg!".'

De advocaat zegt dat het allemaal begon als een flauwe grap. 'Ronnie en Jasper liepen allebei met een frietje kapsalon in de hand. Daar werden grapjes over gemaakt als "mag ik een hapje?" Daar is door de beide mannen agressief op gereageerd. En toen liep het snel uit de hand.'  

 
Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: