Nieuws

Brandweer: controleer uw vonkenvanger

Met het begin van de zomertijd nadert het einde van het stookseizoen. De brandweer wist zaterdagavond in Putten erger te voorkomen bij een schoorsteenbrand van een vrijstaande woning met een rieten dak. © Tim van Donkersgoed/Persbureau Heitink
ARNHEM - Met het begin van de zomertijd nadert het einde van het stookseizoen. De brandweer wist zaterdagavond in Putten erger te voorkomen bij een schoorsteenbrand van een vrijstaande woning met een rieten dak.
Reden voor de brandweer op Twitter om te waarschuwen.
De brandweer adviseert in deze periode aan huishoudens met kachels de vonkenvangers te controleren. Dat zijn stukken gaas van roestvrij staal na de uitmonding van de schoorsteen. Dat gaas dient ervoor om brandbare deeltjes of vonken tegen te houden, zodat die niet het rieten dak kunnen bereiken.

Creosoot

Verder raadt de brandweer aan de kap van de schoorsteen te checken op creosoot. Creosoot is een brandbaar laagje teer dat ontstaat door rookdeeltjes die niet verbranden. Creosoot kan zich vormen door het stoken van bijvoorbeeld nat hout of bij een te lage verbrandingstemperatuur. De meeste schoorsteenbranden ontstaan door creosoot.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl