Kweker wil 400 plukkers huisvesten bij megakassencomplex Zuilichem

ZUILICHEM - Aardbeienkweker Dutch Berries wil bij het nieuw te bouwen megakassencomplex in Zuilichem ongeveer 400 seizoensarbeiders huisvesten. De medewerkers moeten in twee plukperiodes van ongeveer drie maanden ondergebracht worden. Dat meldt Gedeputeerde Staten (GS) van Gelderland.

'Van de betreffende tuinder hebben wij vernomen dat er plannen bestaan voor de huisvesting van seizoenarbeiders bij dat bedrijf', schrijft GS in een brief aan Provinciale Staten. Het Gelders college heeft in januari een wijzigingsplan vastgesteld, om het nieuwe kassencomplex van ongeveer 40 hectare mogelijk te maken. 

Veel verzet

Het huisvesten van arbeidsmigranten ligt gevoelig in de gemeente Zaltbommel, waar Zuilichem onder valt. Het plan van een ondernemer op het terrein van een voormalig partycentrum in Zuilichem 200 tot 400 Oost-Europese werknemers onder te brengen stuitte op veel verzet.

Inwoners protesteerden en de gemeenteraad van Zaltbommel veegde het plan van tafel. Eind november besloot de gemeente om tijdelijk geen bouw of uitbreiding voor hotels en pensions toe staan voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Maar wonen bij een kassencomplex voor seizoensarbeiders is in principe wel mogelijk.

Controle

De gemeente wil arbeidsmigranten die het hele jaar door voor een baas werken niet op het terrein van de werkgever laten wonen. Dat geldt niet voor de seizoensplukkers, die twee keer per jaar in de kassen werken. Wethouder Bragt zei daarover in november: 'Bij seizoensarbeiders willen we opvang op het terrein van de werkgever wel toestaan. Dat is ook goed te controleren, want de werkgever heeft exacte begin- en einddata voor opvang die hij aan ons moet doorgeven. Daardoor kunnen we dat kunnen controleren en handhaven als dat nodig is.'

'Menselijk en wenselijk'

De aardbeienkweker heeft nog geen aanvraag voor de huisvesting van seizoensarbeiders ingediend bij de provincie, maar Gedeputeerde Staten verwacht die in de loop van dit jaar binnen te krijgen. De provincie moet beslissen over de aanvraag van de kweker. Daarin wordt opgetrokken met de gemeente Zaltbommel. Volgens het provinciebestuur is het uitgangspunt 'menselijk en wenselijk'. 

Zie ook:

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Zaltbommel
Deel dit artikel: