Nieuws

Wie viert het 20-jarig jubileum van Gelredome?

Stadion GelreDome in Arnhem bestaat dit weekend precies 20 jaar, maar de verjaardag wordt door niemand echt gevierd. © WikiCommons
ARNHEM - Stadion GelreDome in Arnhem bestaat dit weekend precies 20 jaar, maar de verjaardag wordt door niemand echt gevierd.
Grote vraag is namelijk wie de eigenaar op dit moment is. De Nedstede Groep, de nieuwe eigenaar van het stadion, is met de huidige eigenaar Spez Bona (onderdeel van de FGH Bank) in een juridische strijd verwikkeld over het stadion. Officieel heeft de Nedstede Groep daarom een leveringsbeslag laten leggen op GelreDome. Daarmee wil de koper de verkopende partij dwingen tot levering.
Ondertussen wil voetbalclub Vitesse nog steeds eigenaar worden van het stadion. Directeur Joost de Wit van Vitesse: 'We betalen veel huur, bijna twee miljoen euro per jaar, maar we mogen er nu alleen maar 20 wedstrijden voetballen. Als we eigenaar van het complex zouden zijn, zouden we meer willen doen. We hebben daar ook een plan voor; we willen bijvoorbeeld extra sportevenementen en businessevenementen organiseren.'
Opening GelreDome, tekst gaat verder na de video:

Uitschuifbaar veld en beweegbaar dak

Het gebouw GelreDome was 20 jaar geleden een bijzonder bouwwerk. Met een dak dat open en dicht kan en een uitschuifbaar voetbalveld. De tand des tijds heeft ook zijn werk gedaan, dus moet er de komende jaren het nodige onderhoud worden gepleegd. Wie dat gaat doen is nog de vraag, want eerst moet dus duidelijk worden wie de eigenaar is van GelreDome. Hèrald van de Bunt, directeur van GelreDome: 'Ja het gebouw is nu 20 jaar oud, er moet meer aan onderhoud worden gedaan, dat is een gegeven. Wie er eigenaar wordt, het zij zo. We hebben de afgelopen jaren al meer eigenaren gehad. Ik vind dat het goed gaat met de exploitatie van GelreDome op dit moment. We hebben de wind weer meer in de zeilen, er worden meer kaarten verkocht en we hebben ruim een jaar lang al meer artiesten die optreden'.
Justin Bieber live in GelreDome, tekst gaat verder na de video:

Trots over 20 jaar

Naast het feit dat GelreDome de thuisbasis is van voetbalclub Vitesse, is het stadion vooral ook een plek van grote concerten en evenementen zoals de EO Jongerendag. De reeks begon met het concert van de toen immens populaire Spice Girls. Daarna volgen vele andere grote namen. 
Hèrald van der Bunt, directeur van GelreDome kijkt dan ook met trots terug op de afgelopen 20 jaar:  'In 1998 waren de live evenementen nog in opkomst, ook Vitesse zat in een enorme opbouwfase. Het gevoel over 20 jaar is vooral trots. GelreDome is absoluut een trekker geworden in de regio. Over de hele wereld staat Arnhem in het rijtje van artiesten die over de hele wereld optreden. Dat is ook het resultaat van heel hard werken met heel toegewijde mensen. Ik ben geboren in Spakenburg, daar zeggen ze 'ora et labora'; oftewel bid en werk. Ons team bestaat uit hele trouwe, hardwerkende mensen. Je moet het samen doen, dat straal je uit, je moet direct communiceren en kunnen incasseren'. 

U2 en Tina Turner

Zelf heeft de directeur ook zo zijn hoogtepunten. Van de Bunt: 'Mijn mooiste herinnering aan de afgelopen 20 jaar? Poeh, dat zijn er meer dan één hoor. Ik vond Roger Waters met The Wall heel mooi, U2, Tina Turner, daar heb ik ademloos naar zitten kijken en natuurlijk The Rolling Stones. En er zitten nieuwe hoogtepunten aan te komen. Justin Timberlake komt, maar ook bijvoorbeeld The Musicshow Scotland, die komt ook weer terug'.
U2 in GelreDome, tekst gaat verder na de video:
En ook Vitesse-directeur Joost de Wit kijkt tevreden terug op de jaren in GelreDome:  'Ik heb hele mooie herinneringen aan overwinningen van Vitesse. GelreDome is wellicht niet echt als voetbalstadion gebouwd, maar is wel prachtig om als voetballer in te spelen. Vooral  de mogelijkheid om met een gesloten dak te spelen is uniek. Ik denk bijvoorbeeld aan de kwartfinale bekerwedstrijd tegen Feyenoord in het seizoen dat Vitesse de beker won. Of in een bomvol stadion met z'n allen kijken naar de Europa League wedstrijd tegen Lazio Roma, een fantastische wedstrijd die we helaas in de slotfase verloren.'
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl