Nieuws

Harderwijk wil sinterklaasintocht redden: 'Kind mag niet de dupe worden'

Foto Omroep Gelderland / Archief
Harderwijk heeft aan de NTR laten weten graag de landelijke intocht te organiseren van Sinterklaas.
HARDERWIJK - Harderwijk heeft aan de NTR laten weten graag de landelijke intocht te organiseren van Sinterklaas.
Dat laten Bert Kaasschieter en burgemeester Harm-Jan van Schaik weten aan Omroep Gelderland. Kaasschieter is de organisator achter de landelijke intocht in 2010 in de Hanzestad en van Stichting Nationaal Sinterklaasmuseum.
Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video)
Harderwijk wil sinterklaasintocht redden: 'Kind mag niet de dupe worden'
Donderdag brak er landelijk (en in Spanje) paniek uit toen bleek dat er geen enkele gemeente warm loopt om de landelijke intocht te organiseren. De NTR, die elk jaar de intocht uitzendt, zit met zijn handen in het haar. De organisatie liet weten: 'Natuurlijk willen wij niet dat er op deze manier een einde zou komen aan deze 66-jarige nationale televisietraditie.'
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken liet vrijdagochtend nog weten het vervelend te vinden dat vooralsnog geen enkele gemeente zich heeft gemeld om de intocht van Sinterklaas te organiseren.
Intocht in 2010.
Harderwijk heeft aan de NTR laten weten graag de landelijke intocht te organiseren van Sinterklaas. © ANP

Vol verwachting klopt het Harderwijkse hart

Kaasschieter heeft vrijdagochtend contact gehad met de NTR. 'Het gesprek ging goed, we gingen gewoon verder waar we in 2010 gebleven waren.' Harderwijk maakt een goede kans denkt hij. 'We hebben natuurlijk een nieuwe boulevard en rond die tijd willen we ook het Nationale Sinterklaasmuseum openen. 'Dat zou allemaal goed bij elkaar kunnen vallen.' De organisatie was volgens Kaasschieter uitermate tevreden over de organisatie in 2010. 'Beide partijen weten wat ze van elkaar kunnen verwachten.'
Burgemeester Harm-Jan van Schaik zegt tegen Omroep Gelderland: 'We hebben de draaiboeken van 2010 nog in de kast liggen. Natuurlijk is de situatie nu anders, gezien de pietendiscussie, maar we zijn daar niet bang voor. Sinterklaas is het grootste kinderfeest in ons land, dat mag niet in het water vallen, Harderwijk wil er een positief feest van maken. Met onze nieuwe boulevard en het Waterfront is Harderwijk heel geschikt voor een mooie intocht'
Kijk hier een stuk van de intocht uit 2010 terug. Tekst gaat verder onder de video.
Harderwijk wil sinterklaasintocht redden: 'Kind mag niet de dupe worden'

Sinterklaashoofdstad van Nederland

Burgemeester Van Schaik heeft donderdagavond al topoverleg gevoerd met de politie en de organisatie van de vorige intocht naar aanleiding van de brandbrief van de NTR. 'Wij als sinterklaashoofdstad van Nederland vinden dat de intocht sowieso door moet gaan.' Voor de burgemeester is het belangrijk dat een kind niet de dupe is omdat niemand de intocht wil of kan organiseren. 'Daarom hebben we gezegd, de intocht gaat sowieso door en dan gebeurt het hier'. 

Meerdere gegadigden

Het is nog even afwachten of de intocht ook daadwerkelijk in Harderwijk wordt georganiseerd. 'Het is aan de burgemeester om hierover te beslissen. Wij zien het uiteraard wel zitten.' aldus Kaasschieter. In mei wordt bekend of Harderwijk de intocht mag organiseren of niet. 
Mocht Harderwijk gekozen worden om ook daadwerkelijk de intocht te organiseren zou dat voor het eerst sinds 1991 zijn dat een gemeente tweemaal de intocht mag organiseren. De NTR laat weten niets kwijt te willen over welke gemeenten in de race zijn, maar zeggen wel dat er inmiddels verschillende aanmeldingen zijn.
De NTR laat overigens weten dat er velen aanmeldingen van gemeenten zijn binnengekomen. Hoeveel daarvan Gelders zijn wil de organisatie niet zeggen.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!