Partijen mogelijk naar Raad van State om zetelverdeling

ARNHEM - De Arnhemse Ouderen Partij (AOP) en Gemeentebelangen in Apeldoorn willen naar de Raad van State stappen om een tweede zetel af te dwingen.

AOP heeft een hertelling aangevraagd omdat de partij door de verdeling van de restzetels geen tweede zetel krijgt. Verandert dat niet, dan overweegt de AOP naar de Raad van State te stappen. Gemeentebelangen denkt daar ook over omdat de wegingsfactor in het stemmentelprotocol door de partij anders wordt uitgelegd dan door de gemeente.

D66 verliest extra zetel

Overigens komt D66 in Arnhem uit op vijf zetels. Dat blijkt uit de definitieve uitslag. De huidige coalitiepartij verliest daarmee nog een zetel. Die gaat naar de VVD. Coalitiepartijen D66, SP en CDA verliezen daarmee in totaal 9 van hun 19 zetels. Grote winnaar is GroenLinks (van 4 naar 7). VVD wint twee zetels en komt op 6.

Hertelling Wageningen

In Wageningen worden de stemmen bij vier stembureaus herteld. In de proces-verbalen van de stembureaus waren kleine verschillen te zien in het aantal stemmen bij de ChristenUnie en Connect Wageningen. De laatste partij kreeg een restzetel op basis van een verschillen van drie stemmen met de ChristenUnie.

 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Apeldoorn Arnhem Politiek
Deel dit artikel: