Nieuws

Gelderland niet uitgesproken voor of tegen inlichtingenwet

Het is nog niet met zekerheid te zeggen wat in Gelderland de uitslag wordt van het referendum over de Wet inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). Nog niet alle stemmen zijn geteld, maar de uitkomst lijkt af te stevenen op een zeer nipte overwinning voor de voor-stemmers. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het is nog niet met zekerheid te zeggen wat in Gelderland de uitslag wordt van het referendum over de Wet inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). Nog niet alle stemmen zijn geteld, maar de uitkomst lijkt af te stevenen op een zeer nipte overwinning voor de voor-stemmers.
Rond 10.00 uur donderdagochtend was ruim 89 procent van de stemmen voor het referendum geteld (46 van de 53 gemeenten). Van de stemmers stemde 48,4 procent voor en 47,4 procent tegen. 4,2 procent stemde blanco. Dat ligt helemaal in lijn met de rest van Nederland. 
Arnhem springt eruit. Daar stemde 59,3 procent tegen de wet. 
Vanwege de gemeenteraadsverkiezingen was het opkomst percentage hoog (54 procent), waarmee de wettelijke opkomstdrempel voor referenda van 30 procent ruimschoots is gehaald. 
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl