Heerewaarden

HEEREWAARDEN - Maandag 13 augustus, de eerste dag van de tweede week van Zomer in Gelderland, staan we in Heerewaarden!

Heerewaarden is een dorp in de gemeente Maasdriel, heeft rond de 1350 inwoners.

Van vissersdorp naar recreatiedorp

Het dorp ligt als een smalle strook tussen de Maas en de Waal in. Het is daarom ook niet heel verwonderlijk dat het dorp vroeger bekend stond om de visserij. Er werd vooral veel zalm gevangen. Door vervuiling van het milieu en de veranderingen in het Nederlandse waterbeheer is vispopulatie in de grote rivieren sterk teruggelopen. In 1957 werd de laatste zalm gevangen. 
 

Angelique nam al een kijkje in Heerewaarden:

Fort St. Andries

Heerewaarden heeft een strategische ligging en die kwam goed van pas in de Tachtigjarige Oorlog. Prins Maurits bouwde Fort De Voorn of Nassau in 1588 en een ander fort, Fort St. Andries werd in 1599 gebouwd door de Spaanse generaal Mendoza. Later werd er een nieuw Fort Sint Andries gebouwd en die is tot op de dag van vandaag nog te bezoeken.
Team Heerewaarden
Met een stralende lach gaat coach Riny Maas zijn team aansturen tijdens Zomer in Gelderland. Samen met Amanda Vissers, Maarten Bosch, Henrie van der Kaaij, Jimmy van Ringelenstein, Mandy Sepers, Ryan van Hoften, Heidi van Tussenbroek, Rien Stel en Thomas van Wamel gaan zij zoveel mogelijk geld binnen halen voor het goede doel. Ze spelen voor de Kabouterboom. Dit is een nieuwe ontmoetingsplaats waar iedereen kan leren over de historie van het dorp. Vroeger stond er al een kabouterboom, maar die is door de wind verwoest. Het moet een boom worden voor en door dorpsbewoners bij het nieuwe dorpscentrum.  

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Zomer in Gelderland 2018
Deel dit artikel: