Wanhopige campingbewoners willen op gemeentehuis wonen

EPE - Zo'n 40 bewoners van campingpark De Beekhorst in Epe gaan volgende week woensdagavond met hun complete inboedel naar het gemeentehuis van Epe om daar tijdelijk te gaan wonen. Het is een wanhoopsdaad van de campingbewoners, omdat ze van campingeigenaar Bert van Zuuk per 1 april hun chalets moeten verlaten.

Van Zuuk deelde donderdagavond aan twintig bewoners van het chaletpark mee dat hij niet anders kan dan de huur per 1 april opzeggen. 'De gemeente Epe heeft mij zulke hoge dwangsommen opgelegd dat ik niet anders meer kan,' zegt de hevig geëmotioneerde campingeigenaar. 'Ik vind dit vreselijk om te doen. De mensen kunnen nergens anders heen. Ik heb ze een onderdak gegeven en heb dit nog een paar maanden weten uit te stellen, maar nu kan ik niet anders.' 

De tekst gaat verder onder de video: 

'Dan maar in gemeentehuis wonen'

Op camping de Beekhorst wonen op dit moment tientallen Roemenen, Bulgaren en Polen. Zij werken bij verschillende fabrieken in de omgeving. Een aantal van hen woont er met kleine kinderen. De gemeente Epe wil al langer van de gastarbeiders af op het chaletpark. Een eerdere bezetting van de bewoners van de camping op het gemeentehuis leverde, behalve een gesprek, niets op.

'Wij werken hier, hebben een zorgverzekering hier en betalen gewoon belasting, maar wonen mogen we hier nergens,' vertelt één van de boze bewoners. Ze laat in haar telefoon honderden mailtjes zien van huurwoningen waarvoor zij als Roemeense niet in aanmerking komt. De campingbewoners zien nog maar één mogelijkheid: de gemeente Epe moet dit voor hen gaan oplossen en tot die tijd gaan ze dan maar op het gemeentehuis wonen. 

De tekst gaat verder onder de video: 

Toeristen moeten terug

Het plan van de bewoners is om volgende week woensdagavond op de verkiezingsavond met z'n allen naar het gemeentehuis te gaan. Ook bewoners van andere vakantieparken zullen worden opgeroepen om te komen.

Het chaletpark kwam enkele keren negatief in het nieuws. Zo werden er al eens harddrugs en wapens gevonden, hoewel eigenaar Van Zuuk zegt dat de persoon met drugs door het park zelf is verwijderd. Het wapen was volgens de eigenaar van iemand die bij een wapenvereniging had gezeten.

Belangrijkste reden om de vaste bewoners te weren is dat de gemeente wil dat het park zich weer op toeristen richt en dat er een einde komt aan permanente bewoning. Het is onderdeel van een plan om het toerisme op de Veluwe te verbeteren.

De gemeente Epe was donderdagavond niet bereikbaar voor commentaar. 

Zie ook: 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Epe
Deel dit artikel: