Nieuws

Duitse ambulance tientallen keren uitgerukt in grensgebied

ENSCHEDE - De Duitse ambulance in Isselburg is in een halfjaar tijd ruim 50 keer uitgerukt om Nederlanders in nood te redden. Dat is woensdagmiddag bekendgemaakt tijdens een symposium over grensoverschrijdende spoedhulp.
De Duitse ambulancebroeders zijn de afgelopen periode uitgerukt in onder andere Dinxperlo en Aalten, maar ook in 's-Heerenberg en Silvolde. De aanrijtijden in deze gebieden zijn voor de Nederlandse ambulances soms moeilijk te halen. Vooral in Dinxperlo waren de afgelopen jaren grote problemen. Dat lijkt door dit project grotendeels opgelost.

'Net zo gewoon als tanken in Duitsland'

'Natuurlijk zijn er verschillen in spraak en cultuur, maar het gaat hier om het redden van mensenlevens', zegt Cees Schenkeveld van het Bureau Acute Zorg Euregio.
'Patiënten verwachten gewoon de beste zorg en of er nou een Duitser of een Nederlander komt helpen dat moet niet uitmaken. Het moet net zo gewoon worden als tanken in Duitsland. Of het kopen van koffie in Nederland', gaat hij verder.
Mensen in Nederland die hulp nodig hebben, bellen gewoon naar 112. De meldkamer helpt de mensen en kijkt welke ambulance het snelst ter plaatse kan zijn. De aanrijtijd vanuit Isselburg is ongeveer 6 à 7 minuten. In Nederland staat de ambulance in Varsseveld en de aanrijtijd is dan vaak 13 à 14 minuten.

Hartaanval bij een Nederlander niet anders dan bij Duitser

De ambulancebroeders in Duitsland hebben een intensieve training gevolgd en een speciaal certificaat gehaald om in Nederland te mogen helpen. Ze evalueren regelmatig met de Nederlanders. 'We zijn op de goede weg', zegt ambulancebroeder Hermann Thomas.
'Soms zijn er spraakverschillen en verschillen in gewoonten. Maar als iemand naar z'n hart grijpt in Nederland dan is dat niet anders dan wanneer een Duitser dat doet. Wij weten wel wat we dan moeten doen.'
Er zijn nog wel verbeteringen. Op het vlak van communicatie met portofoons en telefoons kan het beter. Dat is nog niet optimaal. En bijscholing blijft belangrijk.

Inspectie volgt pilot op de voet

De Inspectiedienst voor de gezondheidszorg volgt het project op de voet. Volgens de wet mag de Duitse ambulance niet uitrukken in Nederland. 'Je krijgt een vergunning van de minister om ambulancezorg te mogen verlenen,' legt Vivian Eijzenbach uit.
Volgens haar loopt het pilotproject heel goed en zijn er zeker mogelijkheden om het toe te staan. 'De Duitse ambulance wordt dan een soort van onderaannemer van de Nederlandse ambulancedienst.' Daarvoor moet er wel een convenant komen en moet alles heel goed op papier worden gezet.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl