Ruim vier miljoen voor aardappelen uit zaden en waterlinzen

WAGENINGEN - Van aardappelteelt uit zaden tot waterlinzen als nieuwe plantaardige eiwitbron: acht projecten in Gelderland en Overijssel ontvangen in totaal ruim vier miljoen euro aan Europese subsidie.

Er gaat twee miljoen euro naar een project waarin een bevoorradingsketen voor zogeheten 'hybride aardappels' wordt opgezet. Dit zijn aardappels die op basis van zaad in plaats van pootaardappelen worden geteeld. Vijf Gelderse bedrijven, waaronder Solynta uit Wageningen, hebben daarvoor een veredelingstechniek ontwikkeld.

De nieuwe manier van telen kan de voedingswaarde van en gevoeligheid voor ziektes van aardappelen verbeteren. Deze technologie is nu zover dat de hybride' aardappelrassen op de markt kunnen worden gebracht. De bedrijven dragen zelf drie miljoen euro bij.

'Waterlinzen: dé eiwitbron van morgen'

Een project met waterlinzen van onder andere de Wageningen Universiteit (WUR) krijgt 735.000 euro. De linzen die na raffinage een eiwitgehalte van meer dan 75 procent hebben, worden volgens de provincie Gelderland gezien als dé eiwitbron van de toekomst.

De WUR en de andere initiatiefnemers gaan een teeltproces ontwikkelen. Hierbij wordt een filter gemaakt, om het water uit de raffinage te kunnen hergebruiken. De acht partijen steken zelf ruim een miljoen euro in het project.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Natuur
Deel dit artikel: