Boze alfahulpen voeren actie bij gemeentehuis Oude IJsselstreek

GENDRINGEN - Boze alfahulpen hebben woensdagmiddag actie gevoerd bij het gemeentehuis in Gendringen. Ze willen dat de gemeente Oude IJsselstreek afspraken maakt met de zorgaanbieders om hen in loondienst te nemen.

Medewerkers die via de alfaconstructie werken in de thuiszorg zijn volgens vakbond FNV schijnzelfstandigen; werknemers zonder rechten die niet onder een cao vallen. Een alfahulp heeft onder andere geen recht op WW of twee jaar doorbetaling bij ziekte.

Foto: Omroep Gelderland

Loondienstverband

De vakbond FNV eist onder meer dat de gemeente Oude IJsselstreek stopt met de alfaconstructie en actief aan de slag gaat om de alfahulpen over te zetten naar loondienstverband.

Om deze eis kracht bij te zetten, verzamelden zo'n 15 alfahulpen zich met spandoeken bij het gemeentehuis. Ze wilden pas vertrekken als de wethouder toezeggingen zou doen. De gemeente heeft daarop het stadhuis op slot gedaan zodat de alfahulpen niet naar binnen kunnen.

Rond 16.00 uur werd het protest beëindigd. Op 28 maart gaan de actievoerders in gesprek met de verantwoordelijk wethouder.

De actie werd mede geïnspireerd door alfahulp Lidy. Zij was ernstig ziek en overleed dinsdag.

Zie ook: Doodzieke thuiszorgmedewerkster heeft laatste wens: stop alfaconstructie

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Deel dit artikel: