Vogelgriep op grens van Gelderland

KAMPERVEEN - Er is vogelgriep vastgesteld bij een eendenhouderij in Kamperveen, enkele kilometers van Oldebroek en Elburg. Dat bevestigt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). 'Dit is afschuwelijk', zegt voorzitter Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders. 'Het ging juist de goede kant op. Dit is een verschrikkelijke domper.'

De eenden op het bedrijf worden geruimd en de minister van Landbouw gaat de Kamer informeren. Daarna zal het ministerie een aantal standaardprocedures afkondigen en in werking stellen. Dit zal ook van invloed zijn op Gelderse pluimveebedrijven.

Normaal gesproken komt er een 1-kilometerzone waarin preventief wordt geruimd. Dan is er een zone van 3 kilometer waarin gescreend wordt middels bloedonderzoek. En er komt een vervoersverbod in een straal van 10 kilometer rond het bedrijf.

Dat zal ook Gelderse pluimveebedrijven treffen. 'We moeten zorgen dat het zich niet verder kan verspreiden. We moeten een herbesmetting voorkomen', aldus De Haan.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Deel dit artikel: