Warm-grijze kleur voor de Waalbrug

NIJMEGEN - De Waalbrug bij Nijmegen krijgt bij de komende renovatie een warm-lichtgrijze kleur. Dat is de uitkomst van een kleuronderzoek door een team deskundigen.

In dat team zat onder meer een deskundige van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed. Een aantal weken geleden werden vier verschillende tinten grijs op de brug aangebracht. Die werden vervolgens op verschillende momenten van de dag en bij verschillende weersomstandigheden beoordeeld. De warm grijze kleur kwam daarbij als beste uit de bus. Dat meldt de gemeente Nijmegen.

Frisse lichte kleur

Het team oordeelde dat deze kleur een frisse uitstraling heeft en zowel bij zonnig als bij somber weer het licht voldoende weerkaatst. Ook past deze kleur het beste bij de oorspronkelijke donkergrijze kleur van de toekomstige leuningen en lichtmasten. De neutrale kleur is bovendien het beste te verlichten met wit of gekleurd licht.

Dat het een lichtgrijze kleur zou worden was al eerder besloten. Een lichte kleur zorgt namelijk dat het staal minder uitzet bij warm weer, het hoeft minder vaak te worden geschilderd en is ook beter zichtbaar en daarmee verkeersveiliger. Een lichte brug versterkt bovendien het industriële karakter en past zich aan aan het licht en de lucht. 

Renovatie oude brug

Eind mei wordt naar verwachting gestart met de renovatie van de 80 jaar oude brug. Daarbij worden alle bestaande verflagen verwijderd. De brug krijgt dus helemaal een nieuwe verflaag. Anders dan nu het geval is, krijgen de boog en het staal onder de aanbruggen dezelfde kleur. Hierdoor wordt de brug met de aanbruggen weer één geheel en komt de constructie  van de bogen die door het wegdek gaan beter tot uitdrukking.

(reportage februari 2018 toen de proefkleuren werden aangebracht)

 

Zie ook:

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Nijmegen
Deel dit artikel: