BMX’er Van Gorkom ontslagen uit ziekenhuis, nu maandenlange revalidatie

ARNHEM - BMX’er Jelle van Gorkom uit Lichtenvoorde is maandag ontslagen uit het Radboudumc in Nijmegen. De olympiër lag daar sinds 9 januari na een ernstig ongeluk op Papendal in Arnhem.

Van Gorkom is overgebracht naar revalidatiecentrum Klimmendaal in Arnhem. De BMX'er eet zelfstandig, kan voorzichtig lopen en kan praten, zij het moeizaam.

'Hij toont duidelijk progressie maar wacht nog altijd een lange revalidatieperiode van minimaal 10 tot 12 maanden', zegt directeur Jochem Schellens van Sportcentrum Papendal.

'Jelle, zijn familie en overige betrokkenen zijn gematigd positief over de stappen die hij zet. Wij bewonderen zijn vastberadenheid en de wijze waarop hij werkt aan zijn herstel', gaat hij verder.

De BMX-crosser herinnert zich van het ongeluk helemaal niets. Schellens: 'Jelle was enkele dagen voor het ongeluk jarig en hij weet precies wie er op zijn feestje waren. Zijn langetermijngeheugen is dik in orde.'

Bondscoach: Ik zie de vechter en topsporter in Jelle

Bondscoach van de fietscrossers Bas de Bever zat de voorbije weken bijna dagelijks aan het bed van de Achterhoeker. 'Ik zie de vechter en topsporter in Jelle. We hopen dat deze lijn zich voortzet.'

De Lichtenvoordenaar botste op Papendal op 9 januari op de veiligheidsketting onderaan de startheuvel. Die ketting wordt gespannen om te voorkomen dat onbevoegden met een fiets naar boven klimmen. Van Gorkom brak onder meer meerdere ribben, liep een scheurtje op in zijn schedel en liep inwendig letsel op. Hij lag enige tijd in coma.

Jelle van Gorkom won tijdens de Olympische Spelen in 2016 een zilveren medaille. Of hij volledig herstelt, is onduidelijk.

Schellens laat weten dat het onderzoek naar hoe het ongeluk kon gebeuren is afgerond. 'Wij mogen daarover niets zeggen, omdat het nu aan de verzekeringspartijen is.' De directeur van Papendal verwacht dat daarover pas na de revalidatie van Van Gorkom een ei wordt gelegd.

De veiligheidsketting bij de startheuvel is inmiddels weggehaald, zegt Schellens. Middels surveillance wordt erop toegezien dat onverlaten niet de startheuvel betreden.

Zie ook: 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Deel dit artikel: