Nieuws

Nooit meer vallen in het donker op weg naar de wc

Ouderen hoeven nooit meer te vallen als ze 's nachts in het donker de wc proberen te zoeken. Drie Nijmeegse studenten hebben een ‘gidslicht’ ontworpen waardoor ze veiliger naar de wc kunnen: Gight. © screenshot Gight
NIJMEGEN - Ouderen hoeven nooit meer te vallen als ze 's nachts in het donker de wc proberen te zoeken. Drie Nijmeegse studenten hebben een ‘gidslicht’ ontworpen waardoor ze veiliger naar de wc kunnen: Gight.
Het idee ontstond nadat de grootouders van medeoprichter Joris Olde Rikkert (21) allebei waren gevallen door een slecht verlicht trappetje in hun huis.
Samen met Eef Lamers (23) en Robert van de Ven (28) ontwikkelde hij een lichtstrook langs de plint die het pad van het bed naar het toilet verlicht. Het licht schakelt automatisch aan zodra je het bed verlaat.
In de nabije toekomst wordt het ook verbonden aan een persoonlijk noodnummer, dat wordt gebeld als de oudere gevallen is.
De tekst gaat verder onder de video.
'Er vallen ieder jaar meer dan een miljoen 65-plussers in ons land', verduidelijkt Eef Lamers de motivatie om dit product te ontwikkelen. 'We denken niet alleen dat ouderen minder snel vallen door de verlichting, maar onderzoek wijst uit dat vooral de angst om te vallen vermindert door het gebruik van Gight.'
Gight is de naam die de bedenkers aan hun vinding én hun studentenbedrijf hebben gegeven. Ze hopen binnen 3 jaar 60.000 slaapkamers te verlichten. Na een testperiode bij hun eigen opa's en oma's van de bedenkers lopen inmiddels proeven met het gidslicht in Oss en Nijmegen.
 
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl