Rellen Geldermalsen: bijna 30 veroordelingen

GELDERMALSEN - De laatste drie verdachten van de rellen in Geldermalsen krijgen deze dinsdag hun straf te horen van het gerechtshof in Arnhem. Met deze uitspraken komt er een einde aan een reeks van rechtszaken rond de rellen van december 2015.

Bij de zitting in hoger beroep twee weken geleden kwamen er lagere eisen voor twee van de drie verdachten. De drie mannen waren zelf in hoger beroep gegaan omdat ze het niet eens zijn met de uitspraak van de rechter.

Twee mannen van 54 en 24 kregen van de rechter allebei zes maanden celstraf, waarvan twee voorwaardelijk. Een 31-jarige verdachte kreeg ook zes maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk.

De drie verstoorden op 16 december 2015 een raadsvergadering in Geldermalsen over de komst van een groot asielzoekerscentrum. Tientallen relschoppers bestormden toen het gemeentehuis, waarna de raadzaal werd ontruimd. Er werd met stenen, flessen en zwaar vuurwerk gegooid. Het azc kwam er uiteindelijk niet.

Werkstraffen, maar ook celstraffen

Van alle 30 verdachten die voor de rechter moest komen, zijn er drie vrijgesproken. De anderen kregen werkstraffen opgelegd tussen de 30 en 100 uur. Ook werden in enkele zaken gevangenisstraffen opgelegd. Drie van de verdachten horen deze dinsdag dus nog het oordeel van het hof. Verder heeft justitie nog 5 boetes opgelegd.

Justitie wil geen totaaloordeel geven over de gevoerde zaken en de politie laat weten dat de rellen zoveel hebben losgemaakt bij de politie, dat niemand er voor voelt om voor camera te reageren. Bovendien zegt de politiewoordvoerder dat er ook een formele rede is om niet te reageren. Er loopt namelijk nog een rijksrecherche-onderzoek naar het geweld dat de politie zelf heeft gebruikt tegen Saskia van Kessel uit Geldermalsen.

De gemeente Geldermalsen wil ook niet meer op de gebeurtenissen uit 2015 en de juridische afhandeling reageren.

Zie ook: 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Geldermalsen Rivierengebied AZC Geldermalsen
Deel dit artikel: