Nieuws

Lees het nu terug: Gelderland Stemt in Doesburg

Vandaag was de rode verkiezingsbus van Omroep Gelderland in de gemeente Doesburg. Hij stond pal voor het gemeentehuis. Het programma werd gehost door RTV Favoriet.
ARNHEM - Vandaag was de rode verkiezingsbus van Omroep Gelderland in de gemeente Doesburg. Hij stond pal voor het gemeentehuis. Het programma werd gehost door RTV Favoriet.

Folkloredansgroep de Meulenvelders - gewoon, voor de gezelligheid

De uitzending begon met Piet Vree van folkloredansgroep de Meulenvelders. Niet omdat hij een grote speler is in het lokale, politieke landschap, maar omdat RTV Favoriet ook "markante personen" in de uitzending wilde. Gewoon, voor de gezelligheid.
Piet was er bij voor de gezelligheid en om de politici mogelijk nog een paar interessante danspasjes te leren zodat ze voor de verkiezingen een beetje loskomen. Daarnaast werd er ook meteen door hem benadrukt hoe belangrijk het is voor inwoners van de gemeente om zich te kunnen ontplooien - bijvoorbeeld door middel van dans. Hij hoopte dan ook dat de gemeenteraad blijft investeren in recreatie.

Roken Blokman - Mosterdhoeve

Ook de tweede gast Roken Blokman valt in de categorie "markante personen". Hij staat bekend als, zoals de radio DJ's beschrijven, de mosterdman. Want hoewel Blokman niet al te veel over de lokale democratie weet, weet hij wel alles van mosterd.
Blokman runt zijn lokale onderneming al jaren met trots en zijn mosterdkunsten zijn beloond met veel faam en interesse vanuit de hele regio. Iedereen wil zijn mosterd. Zijn grootste wens voor de gemeenteraadsverkiezingen is dat er genoeg ruimte voor hem overblijft om zijn ding te kunnen blijven doen. Want hij merkt dat de bureaucratie nog wel eens voor een hoop lastige, administratieve rompslomp zorgt.
Zowel jong als oud komt graag een kijkje nemen bij de Gelderland Stemt-bus. De lokale democratie kent natuurlijk geen leeftijd.

Paul Staring - Warenhuis Staring

Wederom een lokale ondernemer die zich graag wilde uitten over de lokale politiek. Hoewel Paul Staring zelf geen politicus is, heeft hij direct te maken met gemeentebeleid.
Hij maakt zich zorgen over een issue waar ondernemers niet per se meteen aan denken; de natuur. Want hoewel hij zijn bedrijf natuurlijk ontzettend belangrijk vindt, wil hij ook de mooie natuur van Doesburg behouden. Daarom roept hij de gemeente op: blijf investeren in duurzaamheid. Als er meer mogelijkheid vanuit de gemeenteraad komt voor duurzame oplossingen, dan denkt hij dat ondernemers ook meer initiatief gaan tonen.
Extra FM interviewt buiten de inwoners van Doesburg die genieten van een warm kopje koffie - geen overbodige luxe in die kou.

Stan Hillenaar - CDA Doesburg

De volgende gast is de eerste politicus van de uitzending. Stan Hillenaar is fractielid van CDA Doesburg en lokale opticiën.
De politicus/opticiën vertelt dat één van de belangrijkste punten waar de partij op wil focussen, het bieden van een podium voor de burger is. 'Iedereen heeft een mening, maar vaak weten mensen niet eens hoe zij deze mening kunnen laten horen.' Door online nieuwe mogelijkheden aan te bieden en bijeenkomsten te organiseren, wil de partij samen met inwoners aan de slag gaan om Doesburg leefbaarder te maken.
Af en toe neemt de bus nogal wat plaats in beslag, maar we zorgen ervoor dat iedereen veilig en op tijd op zijn of haar bestemming komt - dat is wel zo democratisch natuurlijk.

Appie van de Beek & Henk Beijen - Stadspartij Doesburg

Na een korte break ging de uitzending verder met Appie van de Beek en Henk Beijen, fractieleden van de lokale Stadspartij Doesburg. De partij vindt het belangrijk om dichtbij de burger te staan.
"Een actieve partij die midden in Doesburg haar roots heeft", zo beschreef Henk Beijen de partij. Haar speerpunten zijn dan ook helemaal gefocust op de burger en de sociale voorzieningen waar zij recht op heeft. De afstand tussen de burger en de politiek moet verkleind worden, vinden de fractieleden. Daarvoor gaan ze direct in gesprek met inwoners  zodat ze de stem van de burger in hun programma kunnen verwerken.
Eén belangrijk punt dat werd besproken was de vergrijzing; een iets minder leuke ontwikkeling die er aan zit te komen. Volgens de partijleden is het belangrijk dat Doesburg zich zo goed mogelijk voorbereidt op deze tijd. Ouderen moeten de juiste voorzieningen ontvangen en jongeren moeten genoeg mogelijkheden krijgen om hun talenten te kunnen ontwikkelen. Jongeren meer betrekken bij de lokale politiek is volgens de politici dan ook een zeer goed idee; zij zijn immers de toekomst.

Ellen Mulder - VVD Doesburg

Ellen Mulder is wethouder van de VVD Doesburg én gast in de rode verkiezingsbus. Zij praatte over haar rol als wethouder in de gemeente Doesburg.
Wat zij zo mooi vindt aan haar werk, is dat ze niet alleen wethouder is voor de VVD, maar wethouder is voor alle mensen in Doesburg. Ze brengt graag alle partijen samen om gezamenlijk te werken aan een leefbaar Doesburg. Ze begrijpt dat niet alle partijen op één lijn kunnen zitten, maar ze weet wel dat ze allemaal het welzijn van Doesburg voor ogen hebben. En dan is het onder andere aan haar als wethouder om er voor te zorgen dat alle processen van al die verschillende politici toch enigszins gelijk gaan lopen.
Buiten de bus hebben politici en nieuwsgierige inwoners zich verzameld om mee te luisteren en om een kopje koffie te drinken.

Peter Bollen - PvdA Doesburg

Wethouder van PvdA Doesburg, Peter Bollen, sloot zich aan bij de tafel in de bus. Hij praatte over de zorg in Doesburg.
Hoe meer de overheid de wensen en behoeften van inwoners met betrekking tot de zorg gaat vervullen, hoe hoger de mate van welzijn, zo stelt de wethouder. Sinds de decentralisatie van het zorgstelsel heeft de gemeenteraad meer dan ooit een plicht om te voorzien in de zorgbehoefte van de gemeentebewoner. En de wethouder wil zich samen met de PvdA sterk maken om de inwoners van Doesburg de zorg aan te bieden waar zij recht op hebben.

Burgemeester Loes van der Meijs

De burgemeester van Doesburg Loes van der Meijs van de VVD was in de bus om de uitzending af te sluiten.
Zij merkt dat mensen in de gemeente Doesburg sterk betrokken zijn bij de lokale politiek. Een zelfstandige stad wanneer het moet en een sociale gemeenschap wanneer het nodig is, zo vertelde zij. Er is genoeg ruimte voor zelfstandigen om zich te ontplooien, ze laten hun stem horen wanneer zij een mening hebben en ze komen samen om te zoeken naar oplossingen voor een leefbaar Doesburg. En de burgemeester is hartstikke trots op haar gemeente.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl