Nieuws

'Roze' ouderen gaan op tournee

Acht 'roze' ouderen van bijna 60 tot 80-plus gaan vanaf 1 maart op tournee. Ze zijn te zien in een voorstelling van het Arnhemse dansgezelschap Introdans. © screenshot promovideo Introdans
ARNHEM - Acht 'roze' ouderen van bijna 60 tot 80-plus gaan vanaf 1 maart op tournee. Ze zijn te zien in een voorstelling van het Arnhemse dansgezelschap Introdans.
LHBT-ouderen (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender) moeten, ook als ze bij voorzieningen voor ouderen belanden, zichzelf kunnen zijn en niet terugkruipen in de kast. Dat is het doel van de productie Roze Cast, uitgedacht door choreograaf Adriaan Luteijn.
Popartiest Spinvis maakte de muziek, de ontwerpers van The People of the Labyrinths zijn verantwoordelijk voor de kostuums. Introdans werkt voor de productie samen met Stichting Welzijn Ouderen Arnhem.

Wankel op de benen

De acht senioren zijn gekozen uit een aantal liefhebbers dat zich had aangemeld, mensen dus die er geen probleem meer mee hebben hun seksuele voorkeur over het voetlicht te brengen.
'Ik moest wel kijken naar met wie ik ook artistiek echt iets kon', vertelt Luteijn. Dat enkele dansers wat wankel op de benen staan, is echter geen probleem. Juist de alleroudsten zijn 'theatraal en mooi om naar te kijken. Het gaat om mensen van wie in de loop der jaren verschillende schilletjes zijn afgepeld, van alles hebben meegemaakt, maar nu bevrijd zijn.'
Promovideo Introdans: (de tekst loopt door onder de video)

'Best funky'

In de productie komen mensen elkaar tegen, er lijken zich eerst bepaalde duo's te vormen. Maar dat gebeurt dan toch niet, waarop de verrassing toeslaat. Het wordt 'best funky' met de muziek van Spinvis, denkt Luteijn, maar niettemin geschikt voor ook een ouder publiek.
'Met schallende gitaren, maar toch heel verfijnd en poëtisch.' De aankleding door The People of the Labyrinths gaat aanvankelijk uit van typische kleding voor ouderen, maar dat wordt in de voorstelling verrassend veranderd, belooft de choreograaf.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl