Nieuws

Basketballen in een rolstoel, daar doen ze in Duiven niet moeilijk over

DUIVEN - Basketbalvereniging Pigeons bestaat 40 jaar en dat viert de club met een speciaal rolstoelbasketbaltoernooi. Dat heeft de club nog nooit eerder gedaan.
De voorzitter van Pigeons Duiven is zeer verheugd. 'Deze mensen zijn hier niet zomaar, zij hebben op de één of andere manier een bepaalde handicap en op deze manier kunnen ze toch spelen.' Het rolstoelteam heet Pigeons on Wheels.
Tekst loopt verder onder de video: 
Basketballen in een rolstoel, daar doen ze in Duiven niet moeilijk over

Niet apart

De manier waarop meedoen als gehandicapte bij Pigeons gaat, is anders dan anders. De voorzitter: 'Rolstoelbasketbalteams zijn meestal een aparte vereniging, maar bij ons is dat niet het geval.'
Volgens de Nationale Basketbal Bond is Pigeons niet de enige club met een rolstoelafdeling, maar het is wel een uitzondering op de regel; een kwart van de rolstoelteams hoort bij een vereniging van valide spelers. De bond is blij met verenigingen waar geen onderscheid wordt gemaakt. Dat is ook hun insteek: geen onderscheid maken. 

Ei kwijt

Een van de sporters is Robert Dekker uit Westervoort. Sinds de oprichting van het team zit hij er al bij. 'Ik heb het ontzettend naar mijn zin bij de club', zegt hij net voordat hij aan zijn warming up begint. 'Ik kan goed mijn ei kwijt met de sport en het maakt je hoofd goed leeg. Ik laad weer op voor de volgende dag.' 
Omdat Pigeons on Wheels halverwege het seizoen instroomt in de competitie, wordt er gespeeld zonder mee te dingen naar de prijzen. Dit seizoen gebruikt het team dan ook om wedstrijdritme op te bouwen, zodat het volgend jaar vanaf de start van het speelseizoen direct voor de prijzen mee kan doen. 
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl