Relschoppers Geldermalsen horen eis in hoger beroep

Het gerechtshof in Arnhem heeft zich dinsdag gebogen over de azc-rellen in Geldermalsen. Er kwamen lagere eisen voor twee van de drie verdachten.

Drie mannen die zijn veroordeeld voor hun aandeel in de rellen zijn het niet eens met de uitspraak van de rechter en gingen in hoger beroep. Ze verstoorden op 16 december 2015 een raadsvergadering in Geldermalsen over de komst van een groot asielzoekerscentrum. Tientallen relschoppers bestormden het gemeentehuis, waarna de raadzaal werd ontruimd. Er werd met stenen, flessen en zwaar vuurwerk gegooid. Het azc kwam er uiteindelijk niet.

Zes maanden cel

De drie mannen zijn volgens de rechter schuldig bevonden aan openlijke geweldpleging. Twee verdachten, van inmiddels 54 en 24 jaar, kregen van de rechter allebei zes maanden celstraf, waarvan twee maanden voorwaardelijk en een proeftijd van twee jaar. De 31-jarige verdachte kreeg ook zes maanden cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk en een proeftijd van twee jaar. 

De advocaat-generaal vond dinsdag dat de straf voor de 31-jarige verdachte een juiste is. Voor de 54-jarige en de 24-jarige man werd een lagere straf geëist.

Voor de man van 54 jaar werd een taakstraf van 240 uur gevraagd en een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden (met een proeftijd van twee jaar). De advocaat-generaal eiste voor de man van 24 jaar zes maanden cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk en een proeftijd van twee jaar. 

Verslaggever Annemieke Schakelaar deed dinsdag live verslag van de zaak. 

De rechter doet 27 februari uitspraak.

Zie ook: Azc-debat in Geldermalsen mondt uit in slagveld: 'Het was bijna oorlog'

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: